sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Petru Asimionese


Expozitie de pictura: MaterNitate


Galeria de Arta Ana, Bucuresti


21 ianuarie - 9 februarie 2013











***Art Infonews
Observatie: dupa cum se poate vedea titulatura expozitiei este, grafic, diferita pe afis si pe invitatie.


Lux, util si estetic la Apulum



Muzeul Bucovinei

 

 Podoabe si accesorii vestimentare


Suceava


18 ianuarie 2013




event 1

Arta plastica contemporana romaneasca


Olimpia Bera


Expozitia: Pantha Rei


Galeria Visual Kontakt, Oradea


23 ianuarie 2013






Vernisaj: 23 ianuarie 2013, ora 19:00.
Adresa: str. Albacului, nr. 54

     Expozitia Olimpiei Bera pe care o propune Visual Kontakt in ianuarie este un fragment din proiectul sau de doctorat, mult mai amplu, cu titlul Genealogii baroce ale eroului. Lucrarile selectate s-au constituit intr-un autonom proiect complex si relevant atat din punct de vedere tehnic cat si conceptual.

  
     Pantha Rei este expresia latina care desemneaza succcesiunea, transformarea fireasca a lucrurilor si se afla intr-un contrast ironic cu subiectul lucrarilor: nimic nu este firesc in a-i intalni pe papa si pe Putin in Rondul de noapte al lui Rembrandt, nici pe Che Guevara in Lectia de anatomie, cu atat mai mult cu cat citatul practicat de artista este alb – negru, sugerarea clara a statutului de "imagine” a lucrarii.

  

     Eroii moderni si contemporani ai Olimpiei Bera sunt conjuncturali, circumstantiali, "confectionati” de mass-media sau importati dintr-o mitologie contemporana. Aproape "antieroi”, ei se infiltreaza in contextele baroce cu naturalete, substituind personajele originale si accentuand caracterul ironic si dramatic in acelasi timp.
    Conotatiile critice, implicatiile politice, contrastele de forma si continut, anularea timpului istoric mentin o atitudine detasata, aproape jurnalistica a artistului. Pictura Olimpiei Bera nu tradeaza emotii, nu pledeaza pentru o cauza sau alta, nu incurajeaza partizanate ci doar propune decontextualizari si repune in discutie atat mitologiile moderne cat si conditia "eroului” prefabricat.
     Curgerea lina si fireasca a lucrurilor este tot un mit, o utopie, o ironie rafinat infiltrata in intregul demers. Monumentalitatea proiectului nu consta doar in dimensiunile mari ale compozitiilor ci si in amploarea problematicii cu care jongleaza nonsalant (v i s u a l   k o n t a k t)

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Atunci si acum...Selari 13



Galeria de Arta Simeza, Bucuresti


9 ianuarie 2013






Sunt expuse lucrari "vechi si noi" ale artistilor vechi si noi" din atelierele de creatie Selari 13.

Arta plastica contemporana romaneasca


Vladimir Buburuzan


Expozitia de ceramica: Structuri modulare


Galeria de Arta Galateea, Bucuresti


18 ianuarie 2013






   Modul, formă, spaţiu - trei elemente vin să puncteze expoziţia tânărului ceramist Vladimir Buburuzan. Micro-structuri geometrice se coagulează în forme minimaliste. În rigurozitatea construcţiei, intervenţiile segmentelor modulare sparg rigiditatea. Tot în acest sens, pe suprafaţa pieselor intervin alternanţe de culoare, textură sau relief. Punctul forte al expoziţiei este felul în care întreaga suprafaţă a lucrării este fragmentată, prin apelul la diferite mijloace, precum şi relaţia cu spaţiul de expunere.
   Prin expoziţia Structuri Modulare, Vladimir Buburuzan ne introduce în lumea formelor geometrice, formulând o serie de modalităţi relaţionale între structura modulară şi spaţiul dat/recreat. Lucrările lui, riguros construite, asemeni unor piese lego, se află într-un raport de echilibru permanent, care conduce la structuri arhitecturale outdoor/ indoor. Este interesant de urmărit cum artistul rezolvă ecuaţia spaţializării, prin empatizarea fiecărei lucrări cu spaţiul de expunere. 


Curator: Georgiana Cozma
Prezintă: Simona Tănăsescu

Raluca Băloiu,
Manager Galeria Galateea
(Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti)
tel:+40 21 317 38 14, 
mobil: +40 745 355 941
www.galeriagalateea.blogspot.com

  Program galerie:
luni: 11.00 – 19.00
marţi-vineri: 12.00 – 20.00
sâmbată si duminică: închis

Mitologii subiective



Arta plastică contemporană românească


Valentin Tănase


Galeria Simeza, București


24 ianuarie - 6 februarie 2013





Vernisaj: joi, 24 ianuarie, ora 18.00
   Expoziţia işi propune o revalorificare în viziune contemporană a unor mituri şi legende din patrimoniul universal cu sensuri şi valabilitate în prezent. Sunt preluate simboluri şi metafore ale mitologiei clasice greco-romane sau ale imagisticii biblice înr-o abordare liberă, personală.
   Lucrările se încadrează în maniera unui figurativ bazat pe modelul desenului de tip clasic şi pe compoziţia echilibrată de sorginte renascentistă, dar cu trimiteri şi influenţe de tip suprarealist sau simbolist.
   Metaforele uzitate, limpezi, clare şi uşor de decriptat, lasă totuşi libertatea unor interpretări deschise, multiple. Sunt prezentate subiecte generale, ce definesc dimensiunea umană: cuplul, familia. Meditaţia, încercarea de a depăşi limitele şi tiparele în compoziţii care se bazează preponderent pe figura umană.

Pe simezele Capitalei



Arta plastică contemporană românească


Dorel Făcăoaru


Galeria Căminul Artei, București



22 ianuarie - 5 februarie 2013




Vernisaj: 22 ianuarie, ora 17:00.

   Expoziţia pe care Dorel Făcăoaru o deschide la Galeria Căminul Artei de la Bucureşti surprinde un moment extrem de interesant din activitatea pictorului, care şi-a decantat multe dintre problemele semantice şi de limbaj. Studiind şi experimentând pe distanţa mai multor ani problemele reprezentării, pictorul şi-a întărit convingerea într-o formulă artistică ce reabilitează, într-o epocă bântuită de spectrul modalităţilor destructurante, imaginea-document al timpului şi al frământărilor lăuntrice ale omului.
   Artistul crede în resursele limbajului pictural, în posibilitatatea artei de a dobândi "profunzimea psihologică şi expresivă, accentul punându-se pe câmpul perceperii vizuale a culorilor, ca o nouă etapă spre diferite trepte ale trăirii estetice, care izvorăşte de fapt dintr-o necesitate interioară, în care fiecare artist tinde să-şi exprime propria sensibilitate...” - scrie Dorel Făcăoaru, în teza sa de doctorat consacrată modalităţilor expresive în creaţia proprie. 
   Vizual, opera lui Dorel Făcăoaru îşi ia libertatea să abordeze un larg câmp tematic, tablourile sale prezentându-ne, într-un mod simplu, o diversitate de forme geometrice, seriale, dinamice, fantastice, obiectuale, capricioase, etc., adică un inventar de concreţiuni morfologice frecventat de o serie întreagă de orientări şi tendinţe artistice consacrate.
   Între formele care reţin atenţia artistului, se remarcă cele care evocă figura şi trupului uman.    Îndreptarea mijloacelor de observaţie spre spectacolul lumii tangibile nu are o finalitate cognitivă, de sondare a adevărurilor ascunse ale realităţii obiectuale (acest scop se presupune a fi atins de demersurile artei moderne), de o maximă urgenţă fiind considerată intervenţia constructivă în ordinea lucrurilor.
   Negând cu vehemenţă orice manifestare a nonfinitului, a dezordinii, care poate fi o reminiscenţă haosului primordial, sau o expresie a deconstrucţiei din orizontul civilizaţiei postmoderne, artistul doreşte în permanenţă instaurarea ordinii, a principiilor raţionalului.
Şi acest lucru se realizează pe baza cultivării unui sistem formal bine articulat, pus în lumină de mijloacele cromatice, al căror mod de funcţionare îl studiază atent. De asemenea, posibilităţile grafice sunt considerate extrem de importante, atât în ceea ce priveşte participarea lor la expresivitatea resurselor culorii, cât şi în măsura funcţionării independente a liniei. 
   Expoziţia de la Căminul Artei a lui Dorel Făcăoaru ne propune un discurs foarte profund, de stringentă actualitate, despre ordine şi despre condiţia lirică în lumea de azi. (Constantin Prut).

Arta plastica contemporana romaneasca


Paul Hitter


Expozitia Urban Drawings


Dianei 4, Bucuresti


24 - 31 ianuarie 2013







   Pe 24 ianuarie 2013, ora 19.00,  va avea loc la Dianei 4 (zona Piața Rosetti) vernisajul expoziției Urban Drawings semnată Paul Hitter. În cadrul evenimentului va rula în premieră filmul documentar cu și despre artist Exil de Elena Nazare. Alături de desenele lui Paul Hitter va mai expune și invitatul său, Adrian Serghie, tânăr artist din Iași. Expoziția va fi curatoriată de Nona Șerbănescu și rămâne deschisă până pe 31 ianuarie. Și pentru că vernisajele lui Paul Hitter se termină oriunde în lume cu o petrecere, nici Dianei 4 nu va face excepție, muzica aleasă chiar de artist se va auzi până spre dimineață.

   Paul Hitter a studiat și trăiește în Germania, la Munchen. Periodic expune în România în evenimente de grup sau personale. Este cunoscut publicului pentru conceptul său de ”expresionism balcanic” pe care l-a construit plecând de la munca și preocupările sale artistice. Cu un interes permanent și nedisimulat pentru problemele sociale din România dar și din vestul Europei, unde trăiește, arta lui Paul Hitter amendează rasismul, discriminarea etnică, ipocrizia guvernelor și a sistemelor politice.

   Elena Nazare, autoarea filmului Exil s-a născut la Bacău în 1986 și este absolventă a Universității de Arte București și a Facultății de Film Hyperion. Între 2005-2012 participă cu fotografii de artă  la numeroase expoziții de grup în România: Bacău, București sau în străinătate: Franța, Austria, Ungaria. În 2010 ia premiul Future Movie la Festivalul de Film de la Galați pentru You can make a difference. În 2011 colaborează cu producătorul și regizorul francez Barbara Safarova pentru un documentar despre  Eugene Hutz, solistul Gogol Bordello și demarează un documentar despre viața lui Dumitru Prunariu, cunoscutul cosmonaut. În 2012 Elena Nazare a fost aleasă fotograful proiectului Test Europe Now ! World Artists Initiative Khetanes, Fresco Bódvalenke Village, Hungary.

  Filmul Exil este finalizat de autoare după aproape 3 ani de lucru și documentare. Filmul îl are în centru pe Paul Hitter, artist originar din România care duce o viată tipică emigranților din vestul Europei. Cultura rromă este inspirația lui Paul și pata de culoare a filmului Exil. Filmul este despre o călătorie continuă și pune în lumină problemele cu care artistul se întâlnește zi de zi în viața sa de ”cetățean de mâna a doua” în orașul Munchen din Germania, trădând totodată pasiunea și dragostea Elenei Nazare pentru viața rromilor.




***modernism.ro

Teatrul National Marin Sorescu


Intalnirile SpectActor


Dorel Visan: Omul si taina lui


Craiova


27 ianuarie 2013






Galerie Foto


   Teatrul Național Marin Sorescu de la Craiova continuă și în 2013 seria de conferințe din cadrul Întîlnirilor SpectActor.
   Primul invitat din acest an este cunoscutul actor Dorel Vișan, personalitate emblematică a artei teatrale și cinematografice românești. El va susține duminică 27 ianuarie, de la ora 11.00, la sala Ion D. Sîrbu, conferința cu titlul Omul și taina lui.

Expozitia de pictura naiva si masti: Iarna in Moldova


Iasi


7 ianuarie - 9 februarie 2013





Galerie Foto

   Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, în parteneriat cu Institutul francez Iaşi, organizează expoziţia de pictură naivă şi măşti realizată în cadrul proiectului Tradiţii româneşti – cultură europeană.
   Vor expune artişti precum pictorii Ioan Maric, Catinca Popescu, Constantina Voicu, Gheorghe Boanca, Gheorghe Ciobanu, Lucica Ciobanu, Costel Iftinchi, Maria Lupu, Calistrat Robu, Paula Iacob, Maricela Istrate, Costica Onuta şi creatori de măşti Bogdan Bîrzu şi Constantin Curecheriu.
   Expoziţia, aflată la cea de-a patra ediţie, prezintă lucrări ale pictorilor naivi din judeţele Iaşi, Bacău şi Vaslui. Lucrările pictorilor aduc imaginea satului românesc din perioada Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. (oradeiasi.ro)

Saptamana Mihai Eminescu


Spectacolul: Trecut-au anii...


Atrium Palas Mall, Iasi


20 ianuarie 2013






   Duminică, 20 ianuarie, începând cu ora 19.00, la finalul Săptămânii Mihai Eminescu, Consiliul Judeţean Iaşi va organiza Spectacolul Trecut-au anii.... 
   Evenimentul va avea loc la Palas Atrium şi va dura aproximativ două ore, fiind organizat în cinstea poetului nostru naţional. Vom avea doi invitaţi speciali. Este vorba despre actorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, care va recita selecţii din poeziile eminesciene, şi poetul Nicolae Prelipceanu, câştigătorul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu din acest an. Recitalurile de versuri vor fi acompaniate de extraordinarul cor al Filarmonicii Moldova, condus de maestrul Doru Morariu. Aşteptăm ieşenii să participe în număr cât mai mare. 

Unirea Principatelor Romane



Muzeul de Istorie Galati


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


22 ianuarie 2013





Comunicat

   Muzeul de Istorie Galaţi vă invită marţi, 22 ianuarie 2013, ora 13.00 să luaţi parte la evocarea cu tema Arc peste timp: Unirea Principatelor Române. 
   În cadrul evenimentului vor fi susţinute expunerile ştiinţifice: Unirea Principatelor Române între Orient şi Occident (muzeograf Elena-Ingrid Bahamat) şi Personalităţile Unirii din 1859 (muzeograf Maria Magdalena Tuluş). 
   La acţiune participă profesori şi elevi de la Liceul Teoretic Sfânta Maria şi de la Şcoala Gimnazială Nr. 16 din Galaţi.