marți, 15 ianuarie 2013

Sărbătoare UNESCO



Diaspora română


Asociația Culturală Româno-Elenă Armonia


Nikea, Grecia





   Ansamblul  Brauletul din localitatea Turceni, Județul Gorj, împreună cu Asociația Culturală Româno-Elenă Armonia, sunt invitații de onoare la Marea Sărbătoare a Club UNESCO Piraeus și Insule, cu ocazia tăierii pitei pentru anul 2013 !

   Evenimentul va avea loc în sala de festivități a primariei Nikea, strada P. Tsaldari nr. 10

Arta plastica contemporana romaneasca


Visual Kontakt


Andrei Ciurdarescu, Carlos Carmonamedina, Natasa Kokic, Lucian Szekely-Rafan


Expozitia: Proto-Art & Proto-Gallery


Biserica greco-catolica Buna Vestire, Vadu Crisului


13 - 20 ianuarie 2013





    Spaţiul neconvenţional, asociat expoziţiei ca principală formă de manifestare a artei contemporane, este aproape obligatoriu. Se produce, de cele mai multe ori, un paradox în acest sens, spaţiul neconvenţional devine uzual, comun, previzibil.
    Biserica, de la cea bizantină până la cea renascentistă este loc de manifestare a unei arte mai mult sau mai puţin supuse cultului, Capela Sixtină fiind considerată o "erezie” chiar şi în zilele noastre dar fiind reprezentativă pentru arta contemporană lui Michelangelo. Cu alte cuvinte, am putea spune că biserica este prima formă de manifestare a artei contemporane.



    În secolul XXI nu mai este neobişnuită amplasarea obiectelor de artă contemporană în mijlocul lăcaşelor de cult (Rotko a construit o biserică care este mai degrabă o instalaţie, Mănăstirea Dominicană din Steyr oferă rezidenţe şi expoziţii artiştilor contemporani, Domul din Linz încă mai găzduieşte monumentalele lucrări ale lui Robert Moser).
    Visual Kontakt iniţiază un demers bazat pe aceste premise într-o biserică greco-catolică. Lucrări de artă contemporană aparţinând mai multor artişti contemporani (Andrei Ciurdărescu, Carlos Carmonamedina, Natasa Kokic, Lucian Szekely-Rafan, etc) se integrează, pentru o săptămână, în spaţiul sacru astfel încât să interacţioneze cu profilul spaţiului nîn care se află şi cu publicul; vizitatorii au dubla calitate de a fi public dar, mai mult de atât, enoriaşi. Receptarea şi acceptarea se datorează, în acest context, şi sunt influenţate considerabil de spaţiul în care sunt expuse, arta contemporană depăşeşte graniţele pasivităţii pe care o impune galeria şi zona de confort, permite schimbarea coordonatelor şi se infiltrează, cu toată autonomia sa, în spaţiul spiritual, intim şi în acelaşi timp social, al privitorului. (manager Visual Kontakt: Gabriel Miloia).

Initiative de toata lauda


Campania umanitara Viata pentru Gabriel


Concert caritabil: Prietenii muzicii


Casa Universitarilor, Bucuresti


16 ianuarie 2013



Concert caritabil în cadrul campaniei umanitare „Viaţă pentru Gabriel”


   Universitatea din București, în parteneriat cu Exces Music, organizează miercuri, 16 ianuarie 2013, începând cu ora 19.00, un concert caritabil Prietenii muzicii, în cadrul campaniei umanitare Viaţă pentru Gabriel. Evenimentul va avea loc în sala de festivități a Casei Universitarilor (Str. Dionisie Lupu nr. 46 – strada paralelă cu Str. Pitar Moș).
   La eveniment va participa conducerea Universității din București, alături de scriitorul Mircea Cărtărescu, profesorul Paul Cornea, precum și alte personalități din mediul academic și cultural. De asemenea, un punct de colectare de fonduri va fi disponibil la Casa Universitarilor pe durata concertului.

Oradea in imagini



Cartofilie


Oradea in imagini


Casa de Cultura a Municipiului, Oradea


19 ianuarie 2013







   Dan Dragoş şi Vasile Vâlcan, iniţiatorii proiectului Oradea în Imagini, vernisează sâmbătă, 
19 ianuarie 2013, de la ora 18:00 prima expoziţie foto. Tema expozitiei este Oradea in perioada comunistă. In cadrul expozitiei vor fi expuse 22 de imagini in format A4 ce vor putea fi admirate pana la ora 22:00 a aceleiasi zi. Dorim cu această ocazie să le arătăm celor mici cum arăta Oradea înainte ca ei să se nască iar persoanelor mai învârstă să le readucem aminte de copilarie.

   

Piata Autonoma


tranzit.ro, Cluj-Napoca


editia a II-a, 20 ianuarie 2013





Piaţa Autonomă Cluj #2

   Duminică, 20 ianuarie 2013, între orele 12:00 - 18:00, vă așteptăm la sediul tranzit.ro din Cluj-Napoca (Sámuel Brassai 5) pentru a doua ediție a Pieței Autonome Cluj, un eveniment în care toată lumea este invitată să își aducă surplusul de haine sau obiecte pentru a pune bazele unui nou tip de orânduire economică, una care să nu presupună banii și profitul, ci folosirea liberă a produselor bazată pe necesitatea individuală și pe solidaritate socială.
   Astfel, vom schimba/oferi obiecte, haine sau cunoștințe, după cum vom schimba/oferi serviciile prin intermediul cărora îi putem ajuta pe ceilalți. De asemenea, pentru oamenii nevoiași vom asigura o masă gătită după rețeta Hrană, nu Bombe !, un eveniment internațional menit să atragă atenția asupra faptului că mâncarea este un drept al tuturor, indiferent de statutul social, și nu un privilegiu. Toată mâncarea va fi vegană. Vom avea de asemenea ateliere în care vom învăța cum să reciclăm ambalaje din plastic sau carton, transformându-le în lucruri utile. Atelierele încep la ora 13:00.
   Haideți să schimbăm modul în care consumăm și folosim obiectele. Nu uitați, prezența banilor NU este necesară și nici binevenită.
    Evenimentul este susținut de tranzit.ro/cluj.

Universul Eminescu



Salon Internațional de pictură


Biblioteca Academiei Romăne, București


15 ianuarie 2013





Unul dintre expozanți, Eglantina Becheru...

Centrul Cultural German, Institutul Francez


Expozitia: 

Germania si Franta - o jumatate de secol de prietenie si cooperare


Consiliul Judetean Timis, Timisoara


23 ianuarie - 20 februarie 2013





expo franta-germania

   Centrul Cultural German şi Institutul Francez, cu sprijinul Consulatului German Timişoara, deschid în data de 22 ianuarie 2013, la ora 18.00, în foierul sălii multifuncţionale a Consiliului Judeţean Timiş, expoziţia Germania şi Franţa – o jumătate de secol de prietenie şi cooperare.    
   Evenimentul are loc sub patronajul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, şi va fi deschis de către directorul Institutului francez Timişoara, Theirry Sete, şi de Consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Klaus-Christian Olasz. Expoziţia are loc cu ocazia aniversării a 50 de ani de la semnarea tratatului de la Elysée. 
   Tratatul cooperării franco-germane a fost semnat în data de 22 ianuarie 1963 de  preşedintele de atunci al Franţei, Charles de Gaulle, şi cancelarul german Konrad Adenauer, la Paris, în palatul Elysée. Germania şi Franţa au devenit astfel cei mai importanţi parteneri europeni, stabilind prin tratat consultarea reciprocă în probleme precum politica externă, cea de securitate, cea privind tineretul şi cea culturală. 
   Expoziţia a fost concepută de Centrul de Informare şi Documentare al Ambasadei Germaniei de la Paris şi prezintă pe câte 26 de panouri în limba germană şi franceză dezvoltarea relaţiei franco-germane, considerată exemplară, precum şi reţeaua densă de cooperare. Prin texte informative, citate şi peste 60 de fotografii şi documente, este prezentată istoria ce precedă semnarea tratatului, semnarea acestuia precum şi o povestea de succes a împăcării pecetuluite prin tratat. Expoziţia poate fi vizită la sediul Consiliului Judetean Timiş de pe 23 ianuarie până pe 20 februarie 2013.
***ziuadevest.ro





Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Francisc Chiuariu, Flavia Pitis, Dragos Burlacu, 

Aurel Tar, Radu Belcin


Expozitia: End of Empires


Corke Art Gallery, Liverpool, Marea Britanie


2 - 23 februarie 2013







   Intitulată End of Empires, expoziţia transpune la nivel vizual confruntarea cu "imperiile” Comunismului şi Postcomunismului, Consumerismului şi Postconsumerismului, Democraţiei şi a tuturor "post-” derivatelor acesteia, al căror declin este inevitabil.
   Plecând de la premisa că niciun imperiu nu a supravieţuit, acesta fiind predispus colapsului, expoziţia surprinde spectacolul decadenţei, cu frumuseţea şi terorile ei.
   Lucrările originale selectate reprezintă instantanee ale realităţii prezente şi efectele acesteia asupra individului şi societăţii: copilăria în contextul consumerismului (Francisc Chiuariu), maturitatea copiilor (Flavia Pitiş), producţia în masă (Dragoş Burlacu), Grecia antică şi criza economică (Aurel Tar), lipsa de libertate şi identitate (Radu Belcin).
   Expoziţia End of Empires, organizată în colaborare cu Năsui Private Collection & Gallery, poate fi vizitată în perioada 2-23 februarie, orele 14:00 – 17:30, la Corke Art Gallery, 296-298 Aigburth Road, Liverpool, Merseyside, L17 9PW.

Francisc Chiuariu, Outdoor summer

***Cosmin Năsui; Artmark

Casa de Licitatii Artmark


Licitatia de Arta Romaneasca Importanta 

Licitatia de Arta Postmoderna si Contemporana


Athenee Place Hilton, Bucuresti


30 ianuarie 2013






Nicolae Enea, Nud în interior

  Începând din ianuarie 2013, Artmark aduce un plus de dinamism pieţei de artă din România, oferind accesul la operele celor mai valoroşi pictori români unui public mult mai larg, dincolo de graniţele Capitalei. Deschidem anul la Braşov şi Sinaia.
   Precedată de un turneu expoziţional la Braşov, Sinaia şi Bucureşti, prima licitaţie a anului 2013 organizată de Artmark aduce în vizorul actorilor de pe piaţa de artă, colecţionari şi investitori, o selecţie de peste 100 de opere reprezentative, semnate de cei mai valoroşi pictori români: Licitaţia de Artă Românească Importantă & Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană. Evenimentul se desfăşoară la Athénée Palace Hilton Bucureşti, miercuri, 30 ianuarie, începând cu ora 19:00.


  În perioada 18 – 21 ianuarie, expoziţia loturilor propuse în cadrul Licitaţiei de Artă Românească Importantă & Artă Postmodernă şi Contemporană ajunge la Braşov şi Sinaia. Operele celor mai  valoroşi pictori români, printre care Grigorescu, Tonitza, Andreescu, Petraşcu, Cumpăna, Vermont, Dărăscu, Ciucurencu, Câlţia, Baba şi Bălaşa, pot fi vizionate la Hotel Aro Palace Braşov în cadrul evenimentului organizat vineri, 18 ianuarie 2013, orele 09:00 – 21:00 (vizionare privată), respectiv sâmbătă, 19 ianuarie 2013, orele 10:00 – 21:00 (expoziţie publică).  La Sinaia, expoziţia poate fi vizitată duminică, 20 ianuarie şi luni, 21 ianuarie 2013, orele 10:00 – 22:00, la Hotel Internaţional.


   Dintre operele de patrimoniu propuse în cadrul licitaţiei, se remarcă portretul Veneţiana (Putana), semnat de pictorul Nicolae Tonitza, al cărui valoare este estimată la 80.000 – 150.000 €, Mioare, de Nicolae Grigorescu, cu o valoare estimată la 25.000 – 45.000 € şi Femei în parc, de Ioan Andreescu, cu o valoare estimată la 80.000 – 150.000 €.


  La Bucureşti, Expoziţia Licitaţiilor de Artă Românească Importantă & Artă Postmodernă şi Contemporană poate fi vizionată în perioada 22 – 30 ianuarie, conform programului:

Ziua Mondiala a Zăpezii



Vatra Dornei


20 ianuarie 2013






Ziua Mondială a Zăpezii, sărbătorită la Vatra Dornei, duminică, 20 ianuarie

   Duminică, 20 ianuarie 2013, în peste 200 de locaţii din 40 de ţări din întreaga lume se sărbătoreşte World Snow Day sau Ziua Mondială a Zăpezii, o zi în care copiii, tinerii, dar şi adulţii sunt invitaţi să participe la activităţile sportive pe zăpadă organizate sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi.
   În România, printre localităţile în care se organizează World Snow Day 2013 va fi şi staţiunea Vatra Dornei. Începând cu ora 10.00, pe pârtia Parc de la Vatra Dornei, iubitorii sporturilor de iarnă vor putea lua lecţii gratuite de schi şi snowboarding, vor putea face snowtubing, vor putea participa la concursuri de schi sau la jocuri distractive pe zăpadă, sau vor putea admira demonstraţiile de snowboarding şi de schi realizate de instructorii de schi. 
   Aşa cum am aflat de la Petru Grigoraş, directorul Şcolii de schi Euroski, pe lângă facilităţile enumerate mai sus şi care se adresează tuturor celor care ajung pe pârtia Parc de la Vatra Dornei, vor fi organizate şi concursuri pentru schiorii avansaţi, dar şi pentru începători, concursuri de schi pentru copii, un carnaval pe schiuri şi multe alte  surprize. Toate persoanele antrenate în diverse activităţi sportive vor primi diplome de participare semnate de preşedintele Federaţie Internaţionale de Schi.
   Petru Grigoraş a declarat: “Fiecare activitate din cadrul World Snow Day - Vatra Dornei durează o oră, cu excepţia celor specificate altfel în program. Se pot înscrie la activităţi copiii şi părinţii acestora, indiferent de vârstă. Participarea la lecţiile de schi sau snowboard, cu monitori atestaţi, se face cu programare prealabilă la sediul Şcolii de Schi Euroski Vatra Dornei, pârtia Parc.Vă aşteptăm la Vatra Dornei la o zi memorabilă pe zăpadă.”
   Primii care au adus acest eveniment mondial în România au fost reprezentanţii Euroski - şcoala de schi a staţiunii Vatra Dornei, organizator oficial al World Snow Day, şcoala fiind acreditată de Federaţia Internaţională de Schi.
  Conform site-ului oficial www.world-snow-day.com, anul acesta Ziua Mondială a Zăpezii va fi sărbătorită la Păltiniş, Azuga, Predeal, Buşteni, Cavnic şi Vatra Dornei.
   În judeţul Suceava, evenimentul de duminică este organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Vatra Dornei, Serviciului Salvamont şi al Asociaţiei Judeţene Sportul pentru Toţi Suceava, Orion Media şi Aqua Carpatica.
***monitorulsv.ro



Cenaclul Bocancul Literar


Pariu pe Prietenie


4 ani de la infiintare


Mojo Music Club, Bucuresti


20 ianuarie 2013




Pariu Pe Prietenie

Open Stage !

Ziua Culturii Nationale Romane



Arta plastica contemporana romaneasca


Luminita Gliga, Ioan Gliga


Mediateca George Enescu, Bucuresti


15 ianuarie 2013





Mediateca-George-Enescu

Alex Levac


Expozitia foto: Our Country


Facultatea de Arte si Design, Galeria Mansarda, Timisoara


16 ianuarie 2013







  Expoziția de artă fotografică Our Country a celebrului fotograf israelian Alex Levac a ajuns acum la Timișoara. Vernisajul expoziției are loc pe data de 16 ianuarie 2013, ora 14.00, la Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest (str. Oituz nr. 4).
Vă așteptăm !