luni, 14 ianuarie 2013

Initiative de toata lauda


Fundatia Vodafone Romania


Concert caritabil


Opera Nationala, Bucuresti



14 ianuarie 2013





   Azi mergem la concert si daca nu aveti planuri, va invitam sa ne insotiti. 
   Violonistul Alexandru Tomescu si actorii Ana Pepine si Paul Cimpoieru sustin un concert azi la ora 19:00 la Opera Nationala Bucuresti (ONB), pentru sprijinirea participarii sportivilor romani la Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics 2013. 
   Delegatia care va reprezenta Romania la acest eveniment mondial va fi formata din 10 sportivi cu dizabilitati intelectuale, care vor concura la trei probe sportive: schi alpin, schi fond si mersul pe zapada cu rachete de zapada.
   Fundatia Vodafone este alaturi de sportivii cu dizabilitati intelectuale sustinuti de Special Olympics de foarte multi ani. Anul acesta, sprijinim financiar participarea sportivilor la Jocurile Mondiale de Iarna Special Olympics 2013 din Coreea asigurandu-le transportul, echipamentul sportiv, antrenamentele speciale.


Eugen Doga


Baletul: Luceafarul






    Baletul Luceafărul este prima lucrare în genul baletului compusă de catre Eugen Doga (Republica Moldova) şi reprezintă una dintre cele mai importante creaţii ale compozitorului.


    Despre începutul lucrului la balet Eugen Doga îşi aminteşte: "Eram atras de subiectul Luceafărului, dar nu eram pregătit să-l abordez. Faţă de clasici am o atitudine... aparte. Portretele lor atîrnă pe pereţi, în rame aurite. Ce se întîmplă dacă nu reuşeşti să urci la înălţimea lor? Ce să mai zic de Eminescu, care străluceşte nu ca un portret, ci ca un astru pe cer ?... Totuşi, odată, împreună cu Loteanu, am hotărît să creăm un balet după poemul eminescian. Dar ne doream un balet neobişnuit, cu versuri, căci cum ne-am putea lipsi de verbul lui Eminescu ? E atît de amplu, de viguros şi expresiv, încît e aproape imposibil să-i găseşti un echivalent adecvat. De la bun început mi-a fost clar că va fi ceva de genul balet-operă, balet-oratoriu...


    Am început să compun baletul încă prin anul 1973. Dar cînd am ajuns la caracterizarea Luceafărului, m-am oprit... Nu eram gata. Nu găseam cuvintele muzicale potrivite. M-am oprit din scris. Au trecut zece ani, timp în care am compus cîntece, muzică de film ş.a.m.d., pînă cînd nu am început lucrul asupra filmului pentru copii Acest univers fantastic. Atunci am simţit că undeva, alături de această muzică ireală, se află şi universul etern al cerului înstelat, unde trăia Luceafărul. Am meditat mult. Şi, dintr-o dată, într-un timp-record, de două luni şi jumătate, am creat baletul”.











***Anca Florea 

Ziua Nationala a Culturii Romane


In Memoriam Mihai Eminescu


Teiul lui Eminescu, Parcul Copou, Iasi


15 ianuarie 2013







Pe simezele campinene



Arta plastica contemporana romaneasca


Valeriu Scarlatescu


Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Campina


19 ianuarie 2013