vineri, 4 ianuarie 2013

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Tatiana Volontir


Expozitie foto: Portrete


Libraria Okian, Brasov


8 - 31 ianuarie 2013





  Photolife şi Librăria Okian din Braşov vă invită în 2013 la nu mai puţin de şase expoziţii fotografice, la care vor participa atât autori consacraţi, cât şi fotografi mai puţin cunoscuţi, însă nu mai puţin talentaţi.
  Anul cse vrea unul al fotografiei la Okian, aşa că lună de lună o să vă aşteptăm cu noi şi noi imagini pe care să le admiraţi, dar şi cu alte proiecte multimedia mai inedite. 
  Printre cei care vor expune în acest an, se numără: Tatiana Volontir, Dorin Bofan, Şerban Simbotelecan, Laurenţiu Pavel, Horia Bogdan, Cristian Goga, Vlad Popescu, Alexandru Bobeica, Lucian Brânduş şi Dan Dinu. 
   Expoziţiile vor fi personale sau de grup, iar temele pe care vi le propunem vor trece de la portret la fotografia de călătorie şi de la peisaje montane la păsări. Tot anul viitor, în decembrie, vom realiza o nouă expoziţie dedicată celor mai frumoase imagini realizate la cursurile sau workshop-urile Photolife, realizate de cei care au participat.
   Luna ianuarie o dedicăm fotografiei de portret, iar invitata noastră specială este Tatiana Volontir, care ne va prezenta 30 dintre cele mai frumoase lucrări ale ei pe această temă. 
  Expoziţia va fi deschisă între 08 - 31 ianuarie 2013, orele 10:00 - 18:00, iar intrarea va fi liberă.    
  Vernisajul expoziţiei va fi marţi 08 ianuarie, de la ora 17:00, când Tatiana vă va prezenta personal lucrările şi vă va povesti mai multe despre munca ei. 
  Gazdă, alături de Librăria Okian, va va fi şi fotograful Dan Dinu, cel care a făcut selecţia celor şase expoziţii.
  Adresa: Braşov, Piaţa Sfatului nr. 1.

Umbre și Vis



Arta plastică contemporană românească


Ion Dumitriu


Galeria Dialog, Primăria sectorului 2, București


21 noiembrie 2012 - 4 februarie 2013




   Cea mai recentă expoziţie găzduită de Galeria Dialog, la parterul Primăriei 
Sectorului 2, poartă semnătura regretatului pictor Ion Dumitriu şi reuneşte peste 30 de tablouri.
   Alături de primarul Neculai Onţanu şi de curatorul expoziţiei, Ruxandra Garofeanu, au vorbit despre opera pictorului, la vernisajul expozitiei (21 noiembrie 2012) criticul de artă Pavel Şuşară şi scriitorul Bedros Horasangian.
  "Pictura lui Ion Dumitriu e cinstită, dreaptă. Pentru că artistul şi-a îndreptat ochii numai înspre realitate, înspre cea mai simplă; şi, precum frumos grăiesc vechile noastre texte, a cercetat-o cu gene curate, iubitoare de adevăr, grijulii în fereala de viclenie şi deşertăciuni, cu faţa întoarsă de către artificial, podoabe şi complicaţii. Astfel, a lucrat pictorul mereu: lipsit de prejudecăţi şi calofilie, nedeşertînd paharul somptuosului ori apretării” – scria Nicolae Steinhardt în anul 1985.
   Ion Dumitriu (1943 – 1998) a absolvit Institutul Pedagogic, Facultatea de Arte Plastice Bucureşti, a fost profesor de desen-pictură la şcoli generale şi la Liceul Nicolae Tonitza, devenind membru al Uniunii Artiştilor Plastici în anul 1975. Seria expoziţiilor personale începe în anul 1971, întâi cu prezentări în ţară – Bucureşti, Timişoara, Lugoj, Slobozia, Cluj şi apoi în străinătate – Franţa, Anglia, Italia, Grecia, Suedia, Spania, Bulgaria, participând şi la cele de grup.
   Criticul de artă Pavel Şuşară remarca: "deşi par încremenite şi atemporale, aşezate într-o perspectivă stilistică apropiată mai degrabă modelelor clasice, imaginile lui Dumitriu trădează o puternică fervoare existenţială şi o conştiinţă pe cât de calmă în aparenţă, pe atât de încordată în straturile sale profunde”.
   Expoziţia Umbre şi vis poate fi vizitata până pe 4 februarie 2013, intrarea fiind liberă, zilnic între orele 10-18. 



Agentia de Stiri Bune


Institutul Cultural Roman


Inaugurarea filialelor in provinciile istorice




Inaugurarea filialelor Institutului Cultural Român în teritoriu


   Prin hotărârea nr. 15.449 din 8 octombrie 2012 s-a decis organizarea filialelor Institutului Cultural Român în provinciile istorice ale ţării. Fiecărei filiale i se alocă posturi (două posturi) în structura de posturi deja aprobată a Institutului Cultural Român.
   Fiecare filială poate să-şi angajeze personal pe baza resurselor extrabugetare pe care le obţine. Resursele extrabugetare obţinute de o filială rămân la dispoziţia acesteia.
   Înfiinţarea altor filiale este posibilă sub condiţia aprobării de către Comitetul Director al Institutului Cultural Român şi sub condiţia asigurării resurselor de finanţare necesare în 2013. 
   Fiecare filială îşi elaborează un Program de acţiune în baza Programelor Institutului Cultural Român (documentul nr. 1545 din 12 octombrie 2012), deja aprobate de Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, şi în baza scopului filialelor prevăzut în hotărârile Institutului Cultural Român.

Scopul filialelor este:

a) Să asigure cunoaşterea în centrele culturale respective a programelor şi oportunităţilor asigurate de Institutului Cultural Român;
b) Să elaboreze propuneri de programe ce servesc misiunea stabilită de lege pentru Institutului Cultural Român;
c) Să preia răspunderea implementării unor programe ale Institutului Cultural Român, conform deciziilor pe care le iau împreună cu Comitetul Director;
d) Să sprijine, cu mijloacele specifice ale Institutului Cultural Român, cultura ce se dezvoltă în provinciile istorice ale ţării;
e) Să coopereze cu institutele culturale române amplasate în străinătate în vederea promovării de valori competitive;
f) Să coopereze cu teatre, opere, edituri, universităţi, institute de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, companii în vederea sprijinirii afirmării lor internaţionale;
g) Să asigure obţinerea de resurse financiare în vederea susţinerii programelor culturale de la diferite niveluri ale Institutului Cultural Român;
h) Să dezvolte cooperări internaționale în beneficiul mutual.

   Fiecare filială dispune de un sediu şi are acces, pentru activităţile proprii, la săli de conferinţe, concerte, expoziţii, spectacole în localitatea respectivă. Sediul se obţine prin acorduri încheiate de Institutul Cultural Român cu reprezentanții locali din domeniul cultural-administrativ.
   Fiecare filială este condusă de un Directorat, compus din Director şi Director Adjunct, precum şi din referenţi, care propun un Consiliu al filialelor Institutelor Culturale Române, din care fac parte personalităţi ale lumii culturale, economice, financiare de la faţa locului.

   În ianuarie - februarie 2013 vor fi inaugurate filialele ale Institutului Cultural Român, după cum urmează: 

-    Filiala Moldova, cu sediul la Iași, va fi inaugurată în ziua de 14 ianuarie 2013 (director: Cassian Maria Spiridon; director adjunct: Marius Chelaru)
-    Filiala Dobrogea, cu sediul la Tulcea, va fi inaugurată în ziua de 17 ianuarie 2013
-    Filiala Banat-Crișana, cu sediul la Arad, va fi inaugurată în ziua de 24 ianuarie 2013 (director: Gheorghe Schwartz; director adjunct: Lucian Alexiu)
-    Filiala Oltenia - Gorj, cu sediul la Târgu-Jiu, va fi inaugurată în ziua de 25 ianuarie 2013 (director: Ion Deaconescu; director adjunct: Marilena Pârvulescu)
-    Filiala Maramureș, cu sediul la Baia Mare, va fi inaugurată în ziua de 14 februarie 2013 (director: Florica Bud)
-    Filiala Transilvania, cu sediul la Cluj-Napoca, va fi inaugurată în ziua de 15 februarie 2013 (director: Irina Petraș, director adjunct: Pompei Cocean)
-    Filiala Oltenia - Dolj, cu sediul la Craiova, va fi inaugurată în ziua de 22 februarie 2013 (director: Gabriel Coșoveanu; director adjunct: Marcel Voinea).

   Institutul Cultural Român mulțumește autorităților locale – Primării și Consilii Județene – pentru sprijinul acordat și cooperarea realizată. 
   Vă invităm cordial să participați la ceremonia inaugurării filialelor Institutului Cultural Român, conform programării anunțate mai sus.

Cordial,

Andrei Marga
Președinte

Irina Cornișteanu
Director Cooperări Interne și Filiale

Arta plastica contemporana romaneasca


Calin-Raul Anton, Rares Kerekes, Vasile Soponariu, 

Cornel Vana


Expozitia: Itinerarii Plastice


Galeria Irecson, Bucuresti


10 ianuarie - 10 februarie 2013







   Patru artisti, trei pictori si un sculptor, patru itinerarii, patru drumuri diferite se intalnesc la Galeria Irecson, la inceput de an 2013. Toti cei care doriti sa-i vedeti, sunteti invitati la vernisaj, joi, 10 ianuarie, ora 18:00.

Societatea de concerte Bistrita


Orchestra Filarmonicii Transilvania Cluj


Concert extraordinar de Boboteaza


Centrul Cultural Municipal, Bistrita


4 ianuarie 2013






Targ de produse ecologice, naturale si traditionale: Ecoagris


Biserica Toma Cozma, Iasi


4 - 6 ianuarie 2013






 Vineri, 4 ianuarie, se deschide in Parcul Bisericii Toma Cozma din Iasi, Editia speciala de Boboteaza a Targului national de produse ecologice, traditionale si naturale, ECOAGRIS.    
 Incepand cu aceasta editie, publicul larg isi va putea achizitiona si in timpul saptamanii, produse ecologice, traditionale si naturale de o inalta calitate, in cadrul punctului de desfacere deschis permanent in curtea Bisericii Toma Cozma din Iasi.
  Ca si la celelalte editii, publicul larg va putea gasi la ECOAGRIS diferite produse din diferite judete ale tarii (Iasi, Maramures, Neamt, Sibiu, Bihor etc.): alimente bio si produse traditionale (preparate din carne, produse lactate si branzeturi, mere topaz si alte soiuri din Maramures, fructe confiate, prune uscate cu miez de nuca, nuci, suc de rosii etc.), produse naturiste, suplimente nutritive naturale, vitamine; dulciuri, palinca naturala, ceaiuri, siropuri, alifii, produse dietetice; produse apicole, uleiuri naturale, tincturi si extracte din plante, plante medicinale, cosmetice, produse de ingrijire personala, produse pentru curatenie (pentru igienizarea foselor septice, pentru tratarea gunoiului menajer, capcane bio pentru prinderea mustelor, gandacilor etc.)
   De asemenea, cei care implementeaza proiecte in agricultura, protectia mediului, zootehnie sau industria alimentara vor putea gasi la targ si inputuri autorizate pentru agricultura ecologica (fertilizatori si amelioratori ecologici, fertilizatori avand caracter fitosanitar, pentru combaterea bolilor si a daunatorilor), tratamente ecologice pentru zootehnie (pentru tratarea terenurilor infestate cu produse petroliere sau radioactive etc.), conservanti ecologici pentru muraturi, suc de rosii, vin, mezeluri, preparate din carne etc.


Arta plastica contemporana romaneasca


Gramatic Marcela, Velicu Ana Maria


Expozitia de pictura: Divinul Uman


Galeria de Arta: Grand Hotel Traian, Iasi


3 - 31 ianuarie 2013





   Marcela Gramatic si Ana Maria Velicu au fost preocupate in ultimii trei ani de interpretarea lucrarilor marilor artisti din istoria artei, lucrari realizate intr-o maniera moderna. Interesul pentu corpul uman a rezultat din dorinta ambelor artiste de a prezenta omul contemporan, care exagereaza mult prea mult cu tehnicile de infrumusetare existente (chirurgie estetica, machiaj etc).    
   Marcela si Ana Maria aduc in atentia privitorului, interventia divinului. “Oamenii trebuie sa fie constienti ca toate procesele la care se supun nu ar avea un rezultat pozitiv fara puterea profana.” (Marcela Gramatic).
Adresa: Piata Unirii, nr. 1

Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Truica, Aurelia Matei, Dan Tudor Truica, Botar Laszlo


Expozitia de grafica si de pictura: Magia Gestului


Galeria de Arta Orizont, Bucuresti


9 - 22 ianuarie 2013




“MAGIA GESTULUI”



Vernisaj: miercuri, 9 ianuarie 2013, ora 19.00
Adresa: Bulevardul Nicolae Balcescu 23 A
Prezinta: Prof. Univ. Dr. Eusebiu Stefanescu
Un proiect Truicart Events 2013