joi, 12 decembrie 2013

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Libraria Predania, Bucuresti


editia a XIV-a, 12 decembrie 2013






   Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan,
in prezenta ,"Intrebatorului” Ciprian Voicila, editia a 14-a, aduce in atentia participantilor
tema: Daca nu sunt fatarnic, atunci cum sunt?
   Raspuns la tema: Fii drept credincios si vino la rugaciune!
  In aceasta seara, frati si surori, povestim despre adevarata fata a omului. Adevarul releva chipul lui Dumnezeu din om si descopera minciuna mandra si vicleana care pe nume se cheama minciuna fata de sine. 
  Sa te pazesti de omul fatarnic ca de dracul! Numai ca stapanul si sluga sa acelasi si aceeasi lucrare sunt, deci sa te feresti de rau si de omul rau care pe sine insusi inaintea lui Hristos se aseaza!
  Apostolul Pavel ne spune ca : "In Biserica lui Dumnezeu sunt vase de cinste si vase de necinste.”
  Dar pana sa ajung sa vad aceasta, sa ma pazesc de celalalt din fata si de pe langa mine eu de mine ma ,,impiedic” si de raul crescut in mine.
  Ca ma si intreb acum: OARE EU CUM SUNT?
  Sunt vames sau fariseu sunt si nu stiu? Daca si eu am vandut? Am mintit? Am hulit? N-am iertat? Am judecat? In mandrie am stat si cu viclenie mi-am mahnit aproapele? Daca totul de ochii lumii am facut? ,,Daca frumusete straina am vazut si cu dansa mi-am ranit inima?” Daca la rugaciune n-am stat?,, Sau ce nu se cade am grait?” ,,Sau de pacatul fratelui meu am ras, iar pacatele mele sunt nenumarate sau altceva rau am facut si nu-mi aduc aminte” (Rugaciunea a treia catre Sfantul Duh )
  Si daca pe acestea si mai mult decat aecstea am facut ?
,,Făţărnicia este omagiul pe care viciul îl aduce virtuţii” spune o vorbă înțeleaptă. Astăzi aceste doua „virtuți” sunt în top printre cei ce se cred creștini. În diferite ocazii creștinii vorbesc despre cele duhovnicești, poartă discuții profunde, teologice, toată lumea este încântată însă toți sunt sătui sau chiar îmbuibați, au de toate și nu le pasă prea mult despre semenul lor care doarme sub cerul liber sau n-are ce mânca. Greu se mai convinge astăzi cineva sa pornească cu adevărat o luptă acerbă cu dușmanul cel mai de seamă al său - iubirea de sine. Astfel omul devine un „aluat” care dospește doar părerea de sine, trufie, mândrie, slavă deșartă, ignoranță și toate fiicele lor. Sfântul Teofan Zăvorâtul condamnă în termeni duhovnicești abaterea de la trăirea autentică, trăirea creștin ortodoxă. (Sfântul Teofan Zăvorâtul - Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an, Editura Sophia, București 1999 Colecția Părinți Ruși (I Tes. 5, 1-8; Lc. 11, 47; 12, 1)
Cum sa ma vindec daca-s atins de boala fatarniciei ?
,,In cele din urma, fratii mei, intariti-va in Domnul si in puterea Lui” (Apostolul Pavel)
" Iata Mirele vine in Miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind "
Sa priveghem si noi asta seara si fapta Sfantului Spiriridon, sfantul calator sa o urmam, la miezonoptica cu totii sa ne adunam! 
[,,Sfantul Spiridon pleaca periodic din racla sa, pentru a-i ajuta pe oamenii care il cheama in rugaciune, cu credinta si cu dragoste, pretutindeni in lume. Alergand prin lume sa faca bine tuturor celor care au nevoie de ajutorul sau, sfantul cel milostiv isi toceste periodic incaltamintea (papuci din matase). Datorita minunilor savarsite in intreaga lume, Sfantul Spiridon a fost numit "sfantul calator". Potrivit unor evlaviosi parinti ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaste ale sfantului nu mai sunt prezente in racla din catedrala, iar atunci cand acestea revin, in chip minunat, ele sunt calde si prafuite; la randul lor, incaltarile noi ale sfantului apar tocite, pastrand pe ele pamant si fire de iarba”.- sursa: crestinortodox.ro]



    Cei dintre dumneavoastra care participa la Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan din aceasta seara au prilejul ca in cea de a doua parte a Atelierului de psihologie crestin-ortodoxa sa ia parte la slujba de Miezonoptica la Manastirea Sitaru. Va fi deosebit de frumos! Miezonoptica inchipuieste Invierea si a doua venire a Mantuitorului. In miez de noapte, la lumina lumanarii se va rosti cuvant drept de invatatura si de slava pentru Hristos, Dumnezeul nostru care ne asteapta si ne primeste cu dragoste si bucurie ca El doar nu voieste moartea pacatosului, ci intoarcerea lui spre viata cea Adevarata.
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)
RSVP: Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti Telefon: 0734.131.377
Taxa participare: 30 lei (reprezinta o donatie pentru sustinerea proiectelor caritabile)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu