joi, 28 noiembrie 2013

Si ei s-au jertfit pe campul de lupta




Muzeul National al Unirii


Romanii transilvaneni in primul razboi mondial


Alba Iulia


29 noiembrie 2013




   Vineri, 29 noiembrie 2013, ora 12.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia se va vernisa expoziţia Românii transilvăneni în Primul Război Mondial.  Este vorba despre o expoziţie-omagiu pentru românii transilvăneni care  s-au  jertfit pe câmpul de luptă  în Primul Război Mondial.

  “Istoria românilor în Primul Război Mondial  cuprinde o parte uitată prea des de istorici, o parte care a necesitat un efort uriaş uman şi material din partea lor. Chiar dacă românii transilvăneni au luptat de partea Puterilor Centrale, aruncaţi fără voie într-un război care nu era a lor, au avut partea lor semnificativă de jertfe. Efortul uman al Transilvaniei este comparativ cu al Regatului României având sub  arme aproximativ 700.000 de oameni din care o bună parte au pierit pe câmpurile de bătălie din Galiţia sau nordul Italiei. Expoziţia se vrea a fi un omagiu adus celor care au purtat un război extrem de greu şi pe care istoria i-a trecut într-un nemeritat plan secundar”, au transmis reprezentanţii muzeului albaiulian.

  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Muzeul Naţional al Unirii.

***ziarulunirea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu