miercuri, 20 noiembrie 2013

Pastrand identitatea nationala




Institutul Cultural Roman


Ziua Nationala a Romaniei, Ziua Romanilor de Pretutindeni


Complexul Diana, Slatina, Ucraina


24 noiembrie 2013







   Duminică, 24 noiembrie, la Slatina (Solotvino), în Ucraina, va avea loc o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Românilor de Pretutindeni și Ziua Națională a României în comunitatea românească din Maramureșul Istoric-Transcarpatia. 
   Manifestările sunt organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcția Generală Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, Asociația Speranța, Institutul Frații Golescu, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți.
   Programul cuprinde concerte susținute de cunoscuți interpreți de muzică populară românească și o expoziție de fotografie. 
  Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful Crai Nou din Alba-Iulia va concerta pentru prima dată la Slatina (Solotvino - Ucraina), în sala de evenimente a complexului DIANA, de la ora 16.00. În deschidere va susține o reprezentație de folclor autentic românesc grupul IZA din Maramureș. 
   De asemenea, la inițiativa Centrului Cultural din Sighet, la evenimentul din Slatina este invitat să concerteze Gheorghe Turda, alături de grupul Mara. 
   În același spațiu, va fi deschisă expoziția Maramureșul din Dreapta Tisei a fotografului Gheorghe Marina, originar din Slatina.

Intrarea publicului la concert este liberă.

  Maramureşul din dreapta Tisei sau Maramureşul istoric, cum i se mai spune până în primele două decenii ale secolului XX a fost un trup cu Maramureşul de astăzi. Ţara Maramureşului este atestată documentar pentru prima dată în 1199, cînd voievozii ţinutului respectau cutumele vechiului drept românesc (Jus valachicum). În această regiune trăiesc peste 32.500 de români, care și acum spun, mândri: “Am fo’ și-om hi“. De aici au pornit Dragoş din Bedeu, descălecătorul Moldovei şi Bogdan Voievodul, moşul dinastiei Muşatinilor. 
  Slatina (Solotvino) este localitatea de frontieră cea mai apropiată de România şi cea mai mare localitate cu populație majoritar românească din Dreapta Tisei. Tot aici funcţionează o școală și un liceu în limba maternă, trei biserici românești (două ortodoxe și una romano-catolică), iar de curând, tot în centrul Slatinei, au fost inaugurate monumentele lui Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare și Sfânt. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu