joi, 7 noiembrie 2013

Lansare de carte



Traian Popescu, Volker Wollmann


Localitati miniere 

din Transilvania, Banat si Maramures, intr-un atlas din secolul al XVIII-lea


Muzeul de Mineralogie, Baia Mare


15 noiembrie 2013





   Vineri, 15 noiembrie 2013, la ora 15.00, în sala de conferințe a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, din Bulevardul Traian nr. 8, va avea loc lansarea cărții Localități miniere din Transilvania, Banat și Maramureș, într-un atlas din secolul al XVIII-lea, apărută la editura Honterus, o lucrare semnată de Traian Popescu și Volker Wollmann. 
   Există puține regiuni la nivel european, în care mineritul să aibă o vechime atât de mare, ca cele aflate în Transilvania și Banat. Tradiția multimilenară a mineritului, ilustrată cu destule dovezi documentare este cu atât mai bogată începând cu secolul al XVII-lea, prin hărțile miniere, documente cartografice care au facilitat urmărirea filoanelor bogate mai ales în conținut auro-argentifer la adâncimi tot mai mari. 
   Multe hărți referitoare la exploatările miniere din Transilvania, Banat și Maramureș sunt păstrate în arhive din străinătate și puține astfel de documente cartografice au intrat în circuitul științific. 
  În Biblioteca Națională a Moraviei din Brno, fondată în anul 1817, se păstrează o colecție cartografică cu peste 20.000 de asemenea documente – hărți și planuri – alcătuită de diplomatul german Bernhard Paul Moll (1697 – 1760), care conține un material documentar inedit pentru istoria mineritului de pe actualul teritoriu al României. 
  Această lucrare este expresia dorinței autorilor de a face accesibile aceste hărți unui număr cât mai mare de specialiști în domeniul topografiei miniere, geologiei, geografiei economice și istoriei mineritului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu