marți, 26 noiembrie 2013

La ceas aniversar




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Ziua Națională a României


Cluj-Napoca


1 decembrie 2013





   Cu ocazia Zilei Naționale a României, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu înființat în Transilvania după realizarea României Mari, vă invită duminică, 1 Decembrie 2013, la manifestările care se vor desfășura la sediul central al instituției, str. Memorandumului nr. 21, cu începere de la ora 14.30, după următorul program: dezvelirea plăcii comemorative dedicate procesului memorandiștilor; lansarea cărții Lăturenii din Monor, autor Simion Cismaș, ediție îngrijită de Emilia Cismaș; spectacolul Vin lăturenii din Monor, cu participarea extraordinară a Ansamblului folcloric Baltagul din Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud.

La mulți ani, România! 

  Duminică, 1 Decembrie 2013, cu ocazia Zilei Naționale a României, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, au loc următoarele manifestări:

14.30 - DEZVELIREA PLĂCII COMEMORATIVE DEDICATE PROCESULUI MEMORANDIȘTILOR
  Desfășurat în sala Reduta, între 7 și 25 mai 1894, Procesul Memorandiștilor s-a încheiat cu condamnarea la îndelungate perioade de detenție a principalilor autori și promotori ai Memorandului românilor din Transilvania, Banat și Ungaria, depus la Curtea Imperială de la Viena în anul 1892, de către reprezentanții națiunii române. Procesul memorandiștilor din anul 1894 a reprezentat momentul culminant al luptei pentru democratizarea societății transilvănene de la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind receptat ca atare de întreaga presă democratică europeană. În cadrul acestui proces, fruntașul politic transilvănean dr. Ioan Rațiu a rostit istoricele cuvinte: "Existența unui popor nu se discută, se afirmă!”.
  În anul 1992, pe fațada clădirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, a fost amplasată o plăcuță comemorativă din bronz, de mici dimensiuni, care a fost sustrasă de autori necunoscuți în noaptea de 24/25 martie 2013. Noua placă comemorativă, realizată de asemenea din bronz, are dimensiunile de 100 x 80 cm și un text de 100 de cuvinte. 

15.00 – Spectacolul VIN LĂTURENII DIN MONOR, cu participarea extraordinară a ANSAMBLULUI FOLCLORIC BALTAGUL din Monor, judeţul Bistriţa-Năsăud, și lansarea cărții Lăturenii din Monor, autor Simion Cismaș, ediție îngrijită de Emilia Cismaș.
  Cartea Lăturenii din Monor este o extraordinară descriere a unui obicei care părea a fi, la un moment dat, pe cale de a dispare în negura uitării. Realizată de Simion Cismaș din Monor, descrierea este marcată de o cursivitate remarcabilă dată de cunoaşterea în detaliu, în calitate de fost participant, a fiecărei etape, pornind de la pregătirea procesiunii, până la finalizarea ei “în a şasea zi de Crăciun”.
  Ansamblul folcloric Baltagul din Monor, a fost înființat în anul 1965 de către Napoleon Părie, fiind condus ulterior de Ilie Băbălău și Ioan Cira, actualul primar al comunei Monor. În anul 1986, ansamblul a fost distins cu premiul pentru autenticitate la Festivalul internaţional de la Ohrid, Iugoslavia. Dansatorii stăpânesc până la măiestrie dansurile înaintaşilor: Jocul baltagelor, Brâul, Dialogul femeilor, Crucea, Sârba şi Roata, De-a lungul, Târnaveanca, Învârtita.

  Va fi prezentată, de asemenea, o expoziţie cu obiecte legate de participarea românilor transilvăneni, din Monor și nu numai, la Primul Război Mondial şi la Adunarea Națională de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu