joi, 21 noiembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XXI)


Colectii si Colectionari





    Va voi prezenta in articolul de fata o alta realitatea a perioadei din cel de-al II-lea Razboi Mondial. Mai precis este vorba despe "Munca de rasboiu" prestata de elevi pe timpul vacantei de vara. 



Adeverinta batuta la masina de scris. Badila R. Gheorghe, elev in clasa a IV-a la Gimnaziul teoretic, Oltenita, a prestat "Munca de Rasboi" (in cadrul unitatii scolare in care studia) pe perioada de 30 de zile conform legii. Luandu-ma dupa data emiterii, 3 august 1943, inseamna ca aceasta activitate s-a intins pe aproape intreaga perioada a lunii iulie.


Marin P. Ioan, elev in clasa a V-a a liceului Spiru Haret din Bucuresti,
 a prestat aceasta indatorire, la scoala primara de baieti Nr. 4, Buzau 
(probabil fiind din acest oras) pe perioada 1 - 31 iulie 1943.


"Tanarul" Coman C. Alexandru, elev in clasa a V-a a liceului Mihail Eminescu, Bucuresti, "a executat munca de razboiu" la scoala primara de baieti No 26 Dimitrie Iarcu, in "vacanta mare a anului scolar 1942-1943". Ghidandu-ma dupa data emiterii, 28 august 1943, rezulta ca munca prestata s-a intins pe intreaga perioada a acestei luni.

   Si acum un reper istoric. Intre 5 iulie - 23 august 1943 s-a desfasurat cea mai mare batalie de blindate din toate timpurile, cea de la Kursk (U.R.S.S.) A fost ultima ofensiva germana de tip "blitzkrieg" de pe frontul de rasarit. Dupa Stalingrad a fost al doilea punct de cotitura in evolutia razboiului, trupele sovietice preluand definitiv initiativa. Pentru toti cei cat de cat informati, era clar ca Germania nazista pierduse razboiul; tavalagul de la rasarit se pornise asupra Europei. Nici noi nu i-am putut sta in cale...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu