vineri, 8 noiembrie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca




Stefan Petrica


Expozitia: Embryos


Galeria Calina, Timisoara


11 noiembrie - 11 decembrie 2013








Galeria Calina are plăcerea să prezinte expoziţia de pictură a artistului 
Ştefan Petrică. 

Vernisajul luni, 11 noiembrie 2013, de la ora 18:00.

Embryos

  Ştefan Petrică este instinctiv, a învăţat de mult lecţia lui Soulages, unul dintre pictorii săi fetiş. Dacă Pierre Soulages a descoperit arta abstractă în 1946, în salonul frizerului său din Paris, Petrică descoperă abstracţia ca pe o nevoie firească, ce sălăşuieşte latent chiar în primele sale picturi. Este un personaj încifrat, discret şi foarte tăcut. Ştefan Petrică, atunci când nu tace, pictează. Brâncuşi spunea "sau taci, sau spui ceva mai bun decât tăcerea”. 
  La Petrică, trecerea la actul picturii trădează un artist foarte locvace, între zidurile atelierului. Există o relaţie de complicitate între "tăcerea suprafeţei” şi "locvacitatea” câmpului de semne care se aştern pe suprafeţe plane, inducând la prima citire, senzaţia unui spaţiu subiectiv, straniu, metafizic. A identificat modalităţi distincte de realizare a spaţiului, ştiind că doar exersarea facilă a abstracţiei, apelând la formule consacrate, poate fi un capăt de drum.

  Ştefan Petrică nu doreşte niciodată "să deranjeze” naşterea firească. Pictura lui are o alonjă a realului, a memoriei pământului stihial, brăzdat de linii, locuit de semne, şi de urme ale copilăriei şi ale satului său natal. (
Sida Cristian)
  Ştefan Petrică s-a născut în 1988 la Reşiţa, unde urmează cursurile Liceului de Arte Plastice. În 2010 absolvă Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. 
Îl preocupă mai cu seama pictura şi fotografia. Participă la expoziţii de grup, printre care cele de la Institulul Cultural Român din Budapesta în 2010 şi Roma 2011, în acelaşi an prezintă expoziţia personală Evolution la Galeria Triade, Timişoara. În 2012, la Klagenfurt susţine solo showul konfrontation la Galerie 3.


  Expoziţia va fi deschisă intre 11 noiembrie şi 11 decembrie 2013, de luni până vineri între 10:00 şi 18:00, sâmbăta între 11:00 şi 15:00.


Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.
Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu