duminică, 6 octombrie 2013

Scene din intimitatea monarhilor




Artmark


Romania Regala


Athenee Palace Hilton, Bucuresti


editia a III-a, 22 octombrie 2013




Scene din intimitatea monarhilor, în Licitația ”România Regală” din 22 octombrie

   Unul dintre cele mai intens mediatizate evenimente ale pieței de artă din ultimii ani, Licitația România Regală, aflată deja la cea de-a treia ediție, propune un itinerar captivant de-a lungul a 80 de ani de fascinantă monarhie românească. Peste 150 de obiecte de colecție, fragmente din viața familiei regale sau ale aristocrației vremii, majoritatea cu valoare muzeală, vă așteaptă în expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță începând de sâmbătă, 5 octombrie.

97

  În cadrul licitației, se disting chipurile monarhice, imortalizate în ipostaze mai puțin familiare. Unul dintre cele mai inedite loturi îl reprezintă negativul unei fotografii private (cca. 1931) ce o înfățișează pe Regina Maria în costum de baie. Fotograful a surprins-o pe Regină întorcându-se de la plajă, însoțită de o doamnă de onoare, într-o stațiune de pe litoralul italian.   Realizat pe clișeu de sticlă, negativul, al cărei preț de pornire este de 300 de euro, face parte din seria pieselor rare de colecție. Din ciclul fotografiilor marilor monarhi ai României, Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, este prezentă în cadrul licitației printr-un pictorial de 10 fotografii realizate pe terasa și în grădina castelului de la Balcic (preț de pornire: 300 de euro)

5

  Puțini sunt cei care știu că prestigioasa revistă americană Time a dedicat numărul din 1 august 1927 Regelui Mihai, a cărui fotografie apare pe coperta principală. Un astfel de exemplar rar este scos la licitație, cu prețul de pornire de 80 de euro. Dintr-o perspectivă occidentală, revista reproduce un episod important din istoria națională: contextul în care Regele Carol al II-lea renunțase la tron, iar Mihai, regele minor, era tutelat de o regență formată din Patriarhul Miron Cristea, Prințul Nicolae și Gheorghe Buzdugan, Președintele Înaltei Curți de Justiție și Casație.
  Debutul literar al Reginei Maria s-a remarcat prin basme și povești pentru copii. Povestirea Regina cea rea, prezentă în licitația Artmark (preț de pornire: 200 de euro), este ilustrată de fiica cea mare a Reginei, Principesa Elisabeta, cu dedicație către sora mai mică, Principesa Mărioara.

40

regina-cea-rea

  Rolul Reginei Maria a fost unul deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, unul dintre argumente fiind ediția de lux a volumului Roumania (preț de pornire: 1000 de euro), coordonată chiar de către aceasta. Scris de către Maria Ionescu sub patronajul Reginei și publicat la Paris, în limba engleză, volumul a fost realizat într-o serie limitată, de 100 de exemplare, destinate colecționarilor americani.

44

  Licitația România Regală se desfășoară marți, 22 octombrie, ora 19:00, la Athénée Palace Hilton. Expoziția loturilor poate fi vizitată începând de sâmbătă, 5 octombrie, până luni, 21 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviță, Str. C. A. Rosetti nr. 5 și marți, 22 octombrie, la Athénée Palace Hilton, orele 10:00 – 19:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu