joi, 17 octombrie 2013

Expoziție-concurs de artă contemporană




Arta plastică contemporană româneascâ


Saloanele Moldovei


Bacău


ediția a XXIII-a, 17 octombrie 2013






  Cea de-a XXIII-a ediție a Expoziției Concurs de Artă Plastică Contemporană Saloanele Moldovei, proiect dezvoltat pe “ruta” Bacău – Chișinău, a ajuns la finele primei etape din acest an: desemnarea câștigătorilor și vernisajul expoziției cu lucrările participante, eveniment care a avut loc la începutul acestei luni, la Galeria Constantin Brâncuși din Capitala de peste Prut.
  Și în acest an, lucrările înscrise în concurs au fost în număr foarte mare, în jur de 300, juriul având de hotărât câștigătorii pe mai multe secțiuni, respectiv grafică, pictură, sculptură și artă decorativă.

  De fapt, aceasta a constituit un element de noutate al evenimentului, până acum nefiind acordate premii pe secțiuni, un alt element, de asemenea, de noutate comparativ cu ultimele ediții, fiind și reintroducerea Marelului Premiu al Saloanelor.

  După două zile de dezbateri și analize ale lucrărilor, proces ce a avut loc la mijlocul lunii august, juriul, prezidat de Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal Iulian Antonescu Bacău, a desemnat câștigătorii, marele premiu revenind artistului Felix Artene din Iași, premiul pentru pictură revenind lui Iurie Lupu din Chișinău, iar cel pentru artă decorativă fiind adjudecat de Svetlana Șugda, tot din Chișinău.
 Premiul pentru grafică a fost acordat Ninei Șibaev, din Chișinău, iar cel pentru sculptură artistului Mihai Damian, tot din Chișinău. Au mai fost acordate premii artișilor Sorin Otânjac, din Iași (Premiul Centrului Internațional de Cultură și Arte George Apostu Bacău), Nicolae Rurac, din Chișinău (Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România), Mihai Pamfil, din Iași (Premiul Mihai Grecu al Uniunii Artiștilor Plastici – U.A.P. – din Republica Moldova) și Bogdan Severin, din București (Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei).

  Pentru întreaga activitate, au fost acordate și trei diplome de excelență înmânate de către U.A.P. R. Moldova, artiștilor Vladimir Smirnov și Ion Croitoru, din Chișinău, respectiv maestrului Ilie Boca din Bacău.

  Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției Saloanele Moldovei ediția a XXIII-a din cadrul primei etape a proiectului au avut loc pe 31 august, la Chișinău, la Galeria C-tin Brâncuși, de Ziua Limbii Române.

  Cea de-a doua etapă a ediției din acest an a proiectului va debuta la mijlocul lunii octombrie, respectiv pe 17, odată cu reluarea festivității de premiere și vernisajul expoziției și în Bacău.   Cele în jur de 300 de lucrări ale participanților la această ediție vor fi expuse, ca de fiecare dată, la Galeriile Frunzetti, Centrul de Artă George Apostu, respectiv la Galeriile Alfa Bacău, acolo unde va avea loc și deschiderea oficială a evenimentului.

***articol publicat in ziaruldebacau.ro (6 septembrie) de Madalina Rotaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu