miercuri, 16 octombrie 2013

Polska Folk




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


24 octombrie - 1 decembrie 2013




  Joi, pe 24 octombrie 2013, de la ora 18:00, vernisăm expoziția de design tânăr polonez inspirat de arta populară, intitulată Polska FOLK, care va fi prezentată la Sala Foaier de la Muzeul Național al Țăranului Român.
  Expoziția cuprinde 19 obiecte, realizate de 17 creatori și grupe de designeri din Polonia. Tema principală a acesteia o constituie obiectele ce fac trimitere la tradiția populară, meșteșuguri și artă decorativă.
  Etno-designul este un trend interesant al designului polonez care vorbește despre căutarea propriei identități, a specificității culturale și a unicității, care pot fi remarcate la designerii polonezi din tânăra generație.
  Mulți dintre autorii lucrărilor prezentate se află la începutul carierei, continuă să studieze sau dobândesc primele experiențe în materie profesională. Alții sunt creatori deja recunoscuți în lume, distinși cu premii internaționale. Designerii care participă la această prezentare sunt încântați să se inspire din tradiții, modele și motive decorative populare. Cunosc și prețuiesc istoria materială a regiunilor poloneze din care se inspiră. Știu să valorifice tehnicile producției meșteșugărești în scopul creării unor obiecte moderne. Apreciază frumusețea materialelor naturale: lemn, pâslă, in, ceramică. Unii dintre designeri nu aprofundează analiza tradiției și a confecționării produselor, ci se bazează pe asocieri simple și creează obiecte surprinzătoare și hazlii. Consideră uneltele simple din gospodărie drept o valoare de excepție, care merită să fie adaptată nevoilor contemporane. Privesc la moștenirea lor culturală cu detașare și umor, fără patos și fără gravitate. Lucrările selectate împletesc emoțiile cu gluma.
  “Noua generaţie de designeri nu lucrează sub presiunea corectitudinii politice şi nici a valorilor naţionale. Se inspiră din experienţele generaţiilor trecute, alegând din ele ceea ce este atractiv astăzi. Nu se tem că ar putea fi acuzaţi că sunt retrograzi, lipsiţi de creativitate şi inferiori. Îşi cunosc propria valoare şi valoarea istoriei lor, preţuiesc unicitatea, răspund nevoilor existente. Şi - ceea ce este poate cel mai important - păstrează vie tradiţia meşteşugului local” - declară curatorul expoziției, Agnieszka Jacobson-Cielecka - "Discuţia despre identitatea designului şi raţiunea căutării unui stil naţional se poartă de mai multă vreme. Cea mai corectă pare a fi afirmaţia, că aşa ceva nu mai există. Într-o epocă a globalizării şi a internetului toate sursele de inspiraţie sunt accesibile tuturor, iar identitatea designerului o reprezintă suma experienţelor sale. De aceea, în expoziţia Polska Folk obiectele sunt şi nu sunt tradiţionale, folk, înrădăcinate în cultura poloneză.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu