marți, 22 octombrie 2013

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor: Adevarata cunoastere de sine


Nicoleta Vascan


Libraria Predania, Bucuresti


editia a VII-a, 24 octombrie 2013







   Sfântul Isaac Sirul aseaza credinţa în Dumnezeu la temelia cunoasterii de sine ca doar, "tot ce a aspus Hristos e adevarat.” (Pr. Arsenie Papacioc)
   "Prin structura sa, omul nu este despărţit de Dumnezeu, fiindcă este creat de El, având capacitatea de mişcare şi de aspiraţie spre El. Iar din partea lui Dumnezeu, există acea atracţie a Lui. Dumnezeu este Persoană. Este un Tată, un Fiu şi un Duh Sfânt şi în Treimea Persoanelor Sale Sfinte, se face accesibil omului, care este şi el persoană. Iar persoana presupune o relaţie, care se realizează prin iubire şi la nivel uman, natural şi la nivel supranatural, în cadrul Persoanelor Divine şi între Dumnezeu şi om. Fiindcă Dumnezeu este Persoană, este iubire. Fiindcă Fiul lui Dumnezeu se face om şi în ipostaza Sa Divino – umană realizează în chip desăvârşit şi real, fiinţial, unitatea omului cu Dumnezeu. (Pr. Conf. Dr. C-tin I. Băjău)
   Sa te cunosti pe tine presupune sa-l recunosti pe Dumnezeu, intai si intai! Orisice om este special pentru ca, prin natura sa, este incununarea creatiei lui Dumnezeu, dar, prin caderea permanenta in pacat din propria sa alegere, nici ca-l mai aude pe Apostolul care zice pentru intarire si aducere aminte ca :,, locuinta noastra este in cer” dar alege sa-si poarte dezamagirea prin valtoarea propriilor amagiri in viata lui de zi cu zi. Si crede ca-i este bine, cand de fapt, el e ratacit, bolnav, confuz intr-o lume iluzorie si-si tot hraneste sufletul cu imagini false, inchipuite despre sine si despre lume.
  'Cat de bine ma cunosc? Oare sunt cum trebuie? Unde ma aflu? Sunt pe un drum bun?
Daca e sa urmam sirul logic al acestor intrebari ajungem sa identificam conflicte si complexe interioare, probleme sufletesti multe si serioase (depresie, complexe, dependente, obsesii, etc) . Avem vreme JOI seara, incepand cu ora 19:30; detaliem si aflam ce inseamna ca-mi ratez intalnirea cu Hristos daca pe mine insami nu ajung sa ma cunosc si cum ,"persoana nu este individ.” (Ciprian Voicila)
  "Dar pana atunci si-n toata vremea sa punem temelie simplitatii sufletului prin credinta, bunavointa, nerautate, smerenie si ascultare de invatatura Sfintilor Parinti ai Ortodoxiei :,, Tine-te de Hristos , cu toata puterea ta, insuseste-ti-L, nu pierde sfanta indraznire in fata Lui!”(Sf. I. Kronstadt)
  Cu nadejdea ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite si de data aceasta, dam slava Sfintilor ocrotitori ai seratei: Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de minuni, din Tesalonic precum si Sfantului Ioan de Kronstadt. 
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
  Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)
  RSVP: Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti Telefon: 0734.131.377- Taxa participare: 30 Ron
  P.S. – tratatie din partea gazdelor : floricele de porumb cu arome savuroase -

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu