vineri, 20 septembrie 2013

Nasty




Amintiri din copilarie (III)


Sibiu Open


Tenis Club Palmira, Sibiu


21 - 29 septembrie 2013








   Printre amintirile sfarsitul anilor '60 si inceputul anilor '70 sunt unele care mi-au ramas cu totul vii. A fost o perioada in care stateam conectati, aproape cu totii, la stirile despre cuceririle spatiale americane si, desigur, sovietice. Citeam ziarele si revistele, urmaream Jurnalele din deschiderea filmelor artistice dar mai ales priveam ecranele televizoarelor caci, nu-i asa, era "jucaria" preferata a acelor ani. Si nu de putine ori, la ore mici din noapte, din cauza fusului orar.
  Asa am asistat la primul pas al omului pe Luna si am ascultat cuvintele lui Neil Armstrong care au ramas celebre pana in ziua de azi: "Este un pas mic pentru om, dar un salt urias pentru omenire".

Au fost si anii de suprema glorie ai lui Cassius Clay (cunoscut mai apoi ca Muhammad Ali) si ale meciurilor lui memorabile cu Joe Foreman si Joe Frazier. Poate de aici a plecat si initiativa televiziunii nationale de a difuza un serial cu meciuri celebre de box intitulat Careul magic care a avut succes ani in sir.


Si tot in acei ani am trait nenumarate momente de mandrie nationala. Ore si clipe de satisfactie si bucurie aduse de doi sportivi romani: Ion Tiriac si, mai ales, Ilie Nastase. Nasty, cum incepuse sa fie alintat de presa sportiva straina, a fost printre cei mai buni jucatori de tenis de la inceputul anilor '70. Urmaream cu mare emotie infruntarile lui, fie in turneele internationale individuale, fie in cele ale Cupei Davis 
alaturi de Ion Tiriac. 
In 1972, Ar fi fost prea frumos...caci ne-am infruntat cu Statele Unite, superputerea mondiala, in finala acestei competitii, la Bucuresti. Din pacate, am pierdut cu 2-3, in urma unor partide memorabile. 



Imi amintesc ca tenisul devenise, pentru noi baietii, sportul preferat. Cumparasem rachete Reghin Junior si jucam peste tot pe unde mingea sarea cat de cat controlabil...Pe strada, prin parcare, chiar si pe fundul unei piscine din Mamaia, evident, in extrasezon, cand nu era apa. Nu aveam costume de tenis sau filee dar aveam cu totii un mare entuziasm. Si chiar cred, ca din aceasta bucurie de a juca si a-i imita pe cei doi mari sportivi romani, s-au putut naste generatiile urmatoare de jucatori de tenis; ne-au adus destule satisfactii, niciodata insa la nivelul lui Ili si Tziri !

Randurile de mai sus le-am scris pornind de la un anunt privind un turneu de tenis care se va desfasura la Sibiu.


Cei interesati pot afla toate amanuntele de aici

Mai puteti viziona si un clip de promovare urmarind link-ul: http://www.youtube.com/watch?v=V13B3B-a6iA&feature=player_embedded


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu