duminică, 29 septembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XVII)


Colectii si Colectionari


Cartofilie






De data aceasta va voi prezenta o "instiintare". 
Un document pe care l-am putea integra tematicii "Istorie bancara", 
in subcategoria "Banca Agricola" (institutie disparuta in anii '90).
Dupa cum se vede, "instiintarea" este de fapt o stampila de dimensiunile unei carti postale. Modalitatea aleasa are sens caci cred ca era si mai rapida dar si mai "economica", costul unei astfel de expeditii fiind sub cel al uneia printr-o scrisoare, chiar si obisnuita. 
Costul imprumutului urma sa fie achitat "prin predarea produselor contractate" (un lucru bun care asigura accesul taranilor, dar si al altor categorii, la credite pe baza unor viitoare recolte sau productii - vegetala sau animala). Ar fi fost interesant sa stim si ce fel de produse fusesera contractate. Judecand dupa zona in care se afla contractantul (de ses, in Baragan) nu as crede sa fi fost produse vegetale caci procesul colectivizarii era in plina desfasurare (1949-1962). Poate frunze de tutun. Sau era vorba de produse animaliere (carne de iepure, lapte, oua...). Sunt doar supozitii.

Evident ca in caz "contrariu", al neachitarii sumei ajunse la scadenta (31 decembrie 1956) se "proceda la urmarirea sumei conform legii".


Cartea postala care reflecta, prin imagine si titulatura, "spiritul" acelor ani. 
...Orasul Stalin (Brasov)...Cartierul Muncitoresc "Steagul Rosu". 
...1956...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu