marți, 17 septembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XVI)


Colectii si Colectionari



  Dragii mei, astazi vom invata, la lectie de istorie, despre cum aratau Cartile de Imobil la sfarsitul anilor '30. Si mai exact, cele intrate in vigoare incepand cu 23 aprilie 1939, conform Legii privitoare la indatoririle proprietarilor si chiriasilor principali de a declara identitatea chiriasilor si subchiriasilor publicata in Monitorul Oficial No 26 din 
1 februarie 1939.
  Spre exemplificare, va prezint mai jos doua astfel de documente.




Ele se refera la doua imobile din Ploiesti, situate pe strada Locotenent Chitulescu, 
nr. 5, respectiv 6. 


Toate documentele de acest gen purtau in partea de sus, in stanga, si un timbru sec cu inscriptia Prefectura Politiei Municipiului Bucuresti. De altfel si documentele in sine erau tiparite, in mod firesc, centralizat, la Tipografia Prefecturii sus mentionate.
De remarcat datele la care au fost intocmite si avizate aceste inscrisuri: 20 si 23 mai 1939, adica in intervalul legal (30 de zile de la intrarea in vigoare a legii).


Coperta II - Contine Legea si Regulamentul de intocmire a Cartilor.


Coperta III - Regulamentul de aplicare al Legii (continuare).


Coperta IV. Prezinta INSTRUCTIUNI cu indatoririle locatarilor in caz de atac aerian.


Coperta IV- partea de jos in care se poate vedea mai clar minutiozitatea cu care era pregatita populatia in caz de razboi (vezi mai ales: "Adapostul cel mai apropiat este...")
In acest context am o mica nelamurire: al doilea Razboi Mondial a fost declansat peste cateva luni, in septembrie 1939. Este drept, a fost precedat, cu ani inainte, de alte actiuni agresoare la adresa unor state europene si nu numai (Etiopia). Probabil ca opinia generala era impacata cu ideea unui conflict generalizat. Se stia ca va fi dar nu si cu precizie cand...


Unul dintre proprietari, cel de la nr. 6, era nestiutor de carte, de aici si semnatura sub forma unei amprente; o vom regasi si pe alte pagini...

Sa vedem acum si ce cuprinde Cartea Imobilului.



Fisa Nr. 1. Este fisa intregului imobil, indiferent ce destinatie are.


Fisa Nr. 2. Este fisa care se completeaza de fiecare cap de familie sau orice persoana care detine spre folosinta, sub orice forma, o parte din imobil.


Fiecare pagina era semnata, pe spatele acesteia, de catre declarant. In cazurile in care era vreun nestiutor de carte se punea amprenta degetului aratator.


Fisa Nr. 3 este fisa mutatiilor. 


Avem si o exemplificare. Din 18 aprilie 1940.


Probabil nu a era tusiera la indemana si atunci, in cazul nestiutorului de carte, nu s-a mai pus amprenta si s-a facut cuvenita notificare.


Fisa nr. 4. BULETIN DE ANUNTARE pentru orice persoana gazduita mai mult de 12 ore.


Aici avem un document anterior inscrisului prezentat; 
este o DECLARATIUNE (7 februarie 1939) asupra chiriasului din imobilul avut in proprietate.
In mare, sunt aceleasi prevederi, rubrici, etc care trebuiau respectate/declarate.
Din pacate nu am vreun exemplar din Cartile de Imobil de dupa 1948. 
Din cate mi le aduc aminte (pe cele din anii '70) prezentau caracteristici asemanatoare, de fapt majoritatea de bun simt cum s-ar spune. Minus unele prevederi politice (banuiesc !)
Dupa 1990, nici nu mai indraznesc sa intreb pe cineva - mai exista, nu mai exista ?!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu