vineri, 16 august 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (V)


Colectii si Colectionari












Cateva observatii:

Toate documentele din aceasta categorie (Buletin de nastere) poarta si mentiunea: 
"Spre credinta s'a eliberat acest buletin pentru a servi la ceremonia religioasa". Demn de remarcat este ca NU se specifica si la cel fel de religie erau valabile. Oricum, documentele aveau si rubrica: "de confesiune...".

Primele trei imagini sunt din comuna Bulbucata, plasa Calugareni, judetul Vlasca. A patra provine din comuna Seaca, plasa Turnu Magurele, judetul Teleorman.

Cate ceva despre marcile postale aplicate...
Cele din coltul dreapta, sus, sunt timbre benevole apartinand Aociatiei Romane pentru Propaganda Aviatiei (A.R.P.A.). Mai sunt denumite si PRECURSORI. Dupa cum mentioneaza Catalogul Marcilor Postale Romanesti (vol. I) - Directia Generala a Postelor si Comunicatiilor ('85, probabil), acestea erau folosite la francarea scrisorilor, dar dupa cum rezulta din aceste documente folosirea lor a fost extinsa si la alte categorii de inscrisuri (oficiale).

In fine, la ultimul Buletin de nastere prezentat se observa lipsa stampilei Ministerului Finantelor ca si a celei de culoare verde (a Primariei). Este o neregula minora fata de scrierea eronata a numelui sau chiar a sexului copilului, cazuri des intalnite in epoca...Pe spatele documentului este trecut si botezul micutului Ilie (la numai doua saptamani de la nastere - 8 noiembrie 1931). 
Nasi i-au fost doar una: Floarea M. Radoi (sau numai ea a fost pomenita). 
Botezul a fost cinstit cum se cuvine printr-o francare "benevola" in valoare de 22 lei !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu