sâmbătă, 6 iulie 2013

Tinand de traditii





Festivalul obicieiurilor si traditiilor comunei


Sinpetru de Campie


prima editie, 30 iunie 2013








   Sub tăvălugul secularizării, al uniformizării la care asistăm în ultimul deceniu, idea unui festival al tradițiilor și obiceiurilor populare vine nu ca un moft sau o aliniere la niște practici curente, ci ca o nevoie stringentă de individualizare a unui grup mai restrâns pe care îl formează comuna Sînpetru de Câmpie, cu satele aparținătoare. Este nevoie așadar de o deschidere a acestei comunități spre lumea largă, integrându-se într-o comunitate a valorilor, cu tot ce are ea mai de preț, de la obiceiuri și tradiții, la oameni și potențialul lor.


  Multă vreme cunoscută zonă agricolă, grânar al județului, zona de Câmpie a Mureșului, respectiv comuna Sînpetru de Câmpie se deschide în fața celor interesați să ne calce pragul, cu ceea ce credem că o reprezintă, fără falsă poleială, convinși totuși de un potențial al zonei și bazându-se pe resursele de care dispune.


  Festivalul obiceiurilor și tradițiilor comunei Sînpetru de Câmpie își propune în primul rând conservarea și promovarea și transmiterea către tânăra generație a o serie de trăsături caracteristice legate de filonul tradițional și culinar, în care se vor regăsi puternice accente sociale.


  Fără a avea pretenția că am descoperit o variantă proprie a unei astfel de manifestări, dar cu speranța unui bun început, vă invităm să ne cunoașteți acasă la noi, să ne gustați din palanețele noastre, slănina cu pită și ceapă, precum și țuica de cazan și să reveniți cu plăcere pe aceste meleaguri și de ce nu împreună cu factorii de decizie să putem să redăm strălucirea de odinioară a comunei Sînpetru de Câmpie.
Vă așteptăm cu drag !

253680127257450687443101374n.jpg

Mihai Teodor Nașca - fiu al satului

***Invitatia/manifest pentru prima editie asa cum a aparut in rasunetul.ro
foto: dintr-un splendid album realizat de catre Marin Teglas - 
via Centrul Creatiei Populare Mures




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu