marți, 2 iulie 2013

Porolissum Fest


Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau


Porolissum Fest


Complexul Arheologic Porolissum


6 - 7 iulie 2013




Photo: Muzeul Judetean de Istorie si Arta - Zalau, va invita la Porolissum Fest 2013!!!

DACI vs. ROMANI. 1925 DE ANI DE LA PRIMELE CONFRUNTĂRI

   Proiectul Porolissum Fest-Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări finanţat de Administraţia Fondului Cultural Național îşi propune realizarea unui eveniment cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, localizat în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încântător, încărcat de istorie. 
   Este vorba despre Complexul Arheologic Porolissum, obiectiv asumat la nivelul comunităţii locale ca element de maximă reprezentativitate din perspectivă identitară. Nucleul proiectului îl va constitui realizarea şi desfăşurarea unui festival de reconstituire istorică în perioada 6-7 iulie 2013.   
   Scopul principal al proiectului este acela de a promova patrimoniului cultural reprezentat de situl arheologic Porolissum şi a resurselor naturale locale. În acelaşi timp se urmăreşte dinamizarea resurselor umane existente în zonă pentru dezvoltarea unui turism cultural civilizat şi pentru stimularea iniţiativelor cu caracter lucrativ legate de parcul arheologic.
   Cercetările arheologice realizate în aceşti ultimi 30 de ani la Porolissum, au fost completate, în mod fericit, cu lucrările de conservare – in situ – a tuturor zidurilor clădirilor cercetate, peste 1.000 m liniari de zidărie romană conservată “in situ” constituindu-se astfel, la Porolissum, unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România. 
   Amplasat în mijlocul trecătorii Poarta Meseşeană pe platoul dealului Pomet (501 m altitudine), centrul roman Porolissum, prin lucrările de conservare realizate aici, a devenit cel mai important centru turistic pentru această zonă de nord-vest a României. Pentru atractivitate şi model de activitate muzeistică, la Porolissum, în perioada anilor 1985-1986, cu fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Sălaj, a fost restaurată integral porta praetoria a castrului de pe dealul Pomet. Aceasta constituie un element de referinţă pentru grupurile de turişti care vizitează complexul arheologic.
  Proiectul Porolissum Fest-Daci vs. Romani. 1925 de ani de la primele confruntări se adresează comunităţii locale, dar şi celei regionale, experienţa ediţiilor anterioare demonstrând potenţialul de creştere a impactului regional. Împlinirea a 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian la Roma este un element suplimentar ce justifică oportunitatea desfăşurării acestui eveniment cultural centrat pe ideea de reconstituire istorică. 
  Activităţile principale ale festivalului, ce se va desfăşura în perioada 6-7 iulie 2013, cuprind: o conferinţă privind Porolissum-cercetări arheologice recente, excursii tematice (la obiective arheologice din perimetrul extins al complexului Porolissum), paradă militară a trupelor de reconstituire istorică, expoziţii cu vânzare replici şi suveniruri, standuri pentru alimentaţie publică cu preparate realizate după reţete antice în veselă "romană”; vizitarea taberelor militare; ateliere tematice pentru copii şi adulţi; momente artistice; concursuri de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea şi cu praştia; reconstituirea primului conflict militar antic dintre daci şi romani la Tapae din anul 88 d.Chr.; evocarea unor ritualuri antice din cadrul anturajului împăratului roman Domiţian. 

  Întregul proiect este realizat de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău în calitate de solicitant, în parteneriat cu: Direcţia Judeţeană Pentru Cultură Sălaj (DJC Sj), Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia Amicii Muzeului-Zalău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria Comunei Mirşid, Societatea Academică Gh. I. Brătianu-Filiala Sighetul Marmaţiei, Asociaţia de Dezvoltare Interregională Sălaj Plus, Agenţia de Turism AVIAS Transilvania-Zalău, Biblioteca Judeţeană I. S. Bădescu-Zalău, Asociaţia Culturală Hieronymus-Braşov, Asociaţia Culturală Borla. 

   Reuşita festivalului va fi asigurată de participarea trupelor Nimfele Daciei-Zalău, Trupa de teatru antic Eos-Zalău, Terra Dacica Aeterna-Cluj, Vulturii din Călata, Lupii Pustei-Valea Ierului, COH III Campestris-Zalău, LEG XIII GEM-Apvlvm, Virtvs Antiqva-Cluj, Lupii Daciei-Zalău.
   Bugetul aprobat al proiectului este de 53.2013 lei, din care contribuţia proprie a muzeului este de 6.639 lei, iar finanţarea nerambursabilă asigurată de Administraţia Fondului Cultural Naţional este de 46.574 lei.

Manager de proiect
Dr. Horea Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu