luni, 22 iulie 2013

"Ploiestiul de dinainte de Ploiesti"




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ziua Portilor Deschise


Expozitia: Targsoru Vechi - Novum Forum 600


Targsoru Vechi


27 iulie 2013



27 iulie 2013, ora 11.00 - ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ "TÂRGŞORU VECHI"

  Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind "oraşul lui Mircea cel Bătrân”. 
  Ilustrul voievod şi domn este părintele şi într-un fel întemeietorul acestuia. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind "Ploieştiul de dinainte de Ploieşti". 
  Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic, Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti timp de peste două secole.

  Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgşorului medieval, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, a creat un program dedicat acestui eveniment.
  Sâmbătă, 27 iulie 2013, se va desfăşura ZIUA PORŢILOR DESCHISE la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi. Cu acest prilej se va vernisa expoziţia Târgşoru Vechi – Novum Forum – 600 şi vor fi organizate ateliere interactive pentru copii. Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, din judeţul Prahova, comuna Târgşoru Vechi, şoseaua principală, pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu