joi, 25 iulie 2013

Performanta la inaltime



Mandria de a fi roman


Nanga Parbat


Societatea Romana de Radiodifuziune, Bucuresti


28 iulie 2013







  Ne face o deosebită plăcere să vă invităm duminică, 28 iulie, ora 11.00, în foaierul Sălii de Concerte Mihail Jora al Societăţii Române de Radiodifuziune, la prima conferinţă de presă pe care cei cinci alpinişti români o vor susţine după revenirea în ţară. În cadrul conferinţei vor fi prezentate în exclusivitate şi puse la dispoziţia presei din România fotografii inedite din timpul expediţiei 
  În calitate de partener media al expediţiei, Radio România va oferi cutezătorilor alpinişti o recunoaştere specială a performanţei lor.
   Pe data de 19 iulie a.c., echipa de alpinişti formată din Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a reuşit în premieră naţională să escaladeze Vârful Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), pe ruta Schell. Cucerirea celui de-al nouălea opt-miar al lumii s-a realizat pe un traseu care a durat mai bine de o lună de la data plecării din Bucureşti spre Pakistan. Echipa românească a fost şi singura care a rămas pe munte în ultima parte a traseului, ca urmare a tragediei din 23 iunie, în care 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei Diamir, situată pe celălalt versant al muntelui.
  Nanga Parbat, numit şi Muntele destinului, este situat în partea vestică a lanţului Himalaya, în Pakistan. Versantul Rupal, pe care au urcat alpiniştii români, este cea mai mare şi mai dificilă rută de escaladare a vârfului Nanga Parbat. Performanţa alpiniştilor români este cu atât mai apreciată cu cât dintre cei 200 de alpinişti care au atins acest vârf de-a lungul timpului, mai puţin de 20 au ales să urce pe spectaculosul versant Rupal. Deşi au mai fost două expediţii româneşti care au încercat ascensiunea pe acest versant, niciuna dintre ele nu a reuşit să atingă vârful până la echipa condusă de Zsolt Török. 

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu