luni, 8 iulie 2013

Oscar în sculptură





Arta plastică contemporană românească


Mircea Roman


Galeria Galateca, București


11 iulie 2013






  Galeria Galateca se pregătește pentru întâlnirea cu lucrările artistului Mircea Roman.   S-a născut de Sânziene la Târgul Lăpuș în anul 1958, a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, a obținut Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, cea mai importantă distincție de acest fel din lume, un fel de Oscar mondial în sculptură.  
  În anul 2007 și-a mutat atelierul la București, după 14 ani petrecuți la Londra. A avut numeroase expoziții personale și de grup, a participat la nenumărate tabere de creație și simpozioane, lucrările sale fiind prezente în prestigioase colecţii muzeale şi private. Pe piața tranzacțiilor de artă din România este singurul artist contemporan licitat alături de Grigorescu, Tonitza, Aman şi Petraşcu, anul 2007 situându-l astfel într-un Top 10 al vânzărilor.
  Din 11 iulie, la Galeria Galateca, marele nostru sculptor MIRCEA ROMAN.

  "Mircea Roman. Unicul artist român care a câștigat vreodată Oscarul mondial în sculptură: Marele Premiu la Trienala de la Osaka (Japonia). În 1992 a fost ales el singur ca mare câștigător, dintre mii de artiști plastici din întreaga lume.
   
Avea doar 32 de ani pe atunci și nu-și dorea lauri. Le-a trimis japonezilor Suflet cu bube mai mult să se testeze. Succesul lui a pus România pe harta mondială a sculpturii, căci Trienala era și atunci, ca și acum, cea mai înaltă competiție de gen din întreaga lume. Cel mai mare premiu la care putea visa un artist plastic. După 14 ani petrecuți în Marea Britanie, cunoscutul critic John McEwen de la The Sunday Telegraph îi aducea elogii românului: Este un privilegiu pentru Marea Britanie ca un artist de talia lui Mircea Roman să trăiască şi să lucreze la Londra”.
(Alina Turcitu, Jurnalul Naţional, 2012)
***Adresa: str. C.A. Rosetti, nr. 2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu