luni, 29 iulie 2013

Mandri de cultura noastra




Prezente romanesti peste hotare


Festivalul de Arta Populara Europeada


Gotha, Germania


editia a 50-a, 17 - 21 iulie 2013






  Timp de cinci zile Gotha (Germania) a fost capitala folclorului european, adunând 4337 de participanți din 25 de țări, în cadrul celei de-a 50-a ediții a Europeadei, festival de artă populară europeană ce promovează şi susţine prietenia dintre popoarele Europei și încurajează păstrarea diversității culturale a Europei.
  În acest an România a fost reprezentată la Gotha, în perioada 17-21 iulie, de Ansamblul folcloric al Colegiului Militar Liceal Mihai Viteazul din Alba Iulia și cel al Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța.
  Ansamblul colegiului militar a fost compus din doi soliști: Ghișoiu Radu și Bolchiș Denisa şi 12 dansatori: Pavel Aurora, Rus Andrei, Pîrv Corina, Dârlea Dragoș, Onofrei Felix, Hașegan Ciprian, Pantea Mirela, Ani Daniela, Rognean Xelina, Chiorean Amalia, Văcaru Adrian, Pop Alexandru, instructor Bradea Vian și prof. Fărcaș Paraschiv. La această ediţiei au prezentat o suită de dansuri și cântece specifice zonelor folclorice ale județului Alba reușind să capteze atenția spectatorilor și a celorlalți participanți.
  Organizatorii au oferit tinerilor prilejul de a învăța împreună un dans specific Turingiei –Tampete, prezentat la festivitatea de închidere. Unul dintre cele mai gustate elemente din program a fost parada celor 217 de ansambluri folclorice, costumele tradiționale și drapelele țărilor şi/sau regiunilor pe o distanță de 3 km, prin fața spectatorilor pe străzile Gothei. 
  Ne-am simțit cu toții mândri de cultura noastră și egali celorlalți europeni. Sub semnul folclorului, Europeada este un prilej pentru cooperarea interculturală şi intercomunitară în spiritul respectului reciproc şi al dialogului intercultural și nu în ultimul rând un prilej pentru promovarea culturii tradiționale și a turismului țărilor participante. Următoarea ediție va avea loc între 24-28 iulie 2014 la Kielce (Polonia).
  La reuşita activităţii a contribuit colaborarea şi susţinerea Consiliului Judeţean Alba. Mulţumim colaboratorilor şi partenerilor noştri !






***Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazul Alba Iulia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu