luni, 8 iulie 2013

Licitație





Artmark


Postwar & Contemporary Sale; Judaica


Athenee Palace Hilton, București


10 iulie 2013





   Postwar & Contemporary Sale și Judaica, cele două licitații organizate de Artmark în seara de 10 iulie, sunt locul de întâlnire al valorii artistice cu valoarea istorică. Evenimentul propune atât opere din sfera artei româneşti recente, cât şi obiecte de cult iudaic şi opere ale artiştilor evrei destinate colecţiilor private sau documente rare din istoria evreilor, cu valoare muzeală.
   Dintre loturile licitației dedicate artei evreiești, se disting două albume excepționale de litografii color, semnate de pictorul și ilustratorul german Abell Pann: Geneza, de la Creație la Potop, Ierusalim, aprox. 1930, respectiv Biblia ilustrată, Ierusalim-Viena, 1926, ambele având ca preț de pornire suma de 250 de euro. Profesor la Universitatea Bezalel din Ierusalim, în tinerețe artistul a fost martor al pogromului de la Chișinău din 1903, eveniment ce și-a lăsat amprenta asupra creației ulterioare.
   Din sfera materialelor oficiale, care reprezintă atât documente istorice, cât și obiecte de colecție, Licitația Judaica propune un album cu 24 de fotografii din cadrul Reuniunii Internaționale a Rabinatului de la București, de la sfârșitul anilor `60 (preț de pornire: 250 de euro). Conferința internațională a rabinilor europeni s-a bucurat de un larg ecou în rândurile comunității israelite din Capitală, precum și de atenția autorităților comuniste. Delegații au fost primiți cu atenție, iar după încheierea lucrărilor oficiale au vizitat câteva dintre comunitățile din România, precum cele de la Iași, Suceava și Dorohoi. Figura centrală a fost rabinul-șef al României Moses Rosen, organizatorul întâlnirii, al cărui portret deschide albumul propus în licitaţie.
  Licitația de Postmodernism și Contemporană aduce două opere valoroase ale artistului contemporan Ștefan Câlția: Călător cu aripi roșii, lucrare ce provine dintr-o colecție privată din Franța (valoare estimativă: 9.000 – 16.000 de euro), respectiv o colecție de 31 de gravuri (valoare estimativă: 2.500 – 4.500 de euro). Cea mai scumpă operă din licitaţie este tabloul Steaua, semnat de Ion Țuculescu, care a aparținut poetului și prozatorului român Stephan Roll (Gheorghe Dinu), reprezentant al literaturii românești de avangardă.
  Postwar & Contemporary Sale și Judaica se desfășoară miercuri, 10 iulie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton, București. 
  Expoziția operelor mai poate fi vizionată la Palatul Cesianu-Racoviță până marți, 9 iulie, orele 10:00 – 20:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu