duminică, 21 iulie 2013

Empatizare




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Scutaru, Marcel Scutaru


 Expozitia: Forme empatice


Galeria Galateea, Bucuresti


25 iulie 2013








Vernisaj: joi, 25 iulie, ora 19:00.

   Imaginile se influențează și se amprentează reciproc dacă se află una în vecinătatea alteia. Acestea coabitează fără a-și încălca teritoriul, fără a-l violenta. Ele își împrumută una alteia elementele figurative, senzitive, reflexive, expresive, apropiindu-se de ceea ce înseamnă empatia formei.
  Expoziția pornește de la ideea de empatizare a operelor de artă aflate în atelierul Elenei și al lui Marcel Scutaru. Cu cât lucrările stau mai mult timp împreună, acestea preiau din imagistica celeilalte. Cei doi artiști dezvăluie spectatorului un traseu al corespondențelor, în care imaginile aparțin unor discursuri diferite, dar se amprentează reciproc datorită alăturării.
  Unul dintre elementele de legătură a celor două discursuri este ideea de colecție. Elena colecționează portretele celor dragi prin ilustrarea lor la modul literal, iar Marcel înfățișează forme de locuire prin casele arhetipale.
  Un alt element comun celor doi artiști este pasărea. Așa cum aceasta este legată de cuibul său, tot așa omul este visceral legat de căminul său. Cuplul creează în jurul său un spațiu mistic, pe care-l accentuează prin prezența căminului asemeni lucrărilor lui Marcel. Prezența păsării subliniază frumusețea portretului în sculpturile Elenei Scutaru.
  În parcursul expozițional, expresia epurată a formei este un alt punct comun. Tridimensionalitatea formei hieratice care își extrage seva din arta egipteană este modul de expresie al lui Marcel Scutaru. Elena preia același model de reprezentare din arta arhaică, transpunându-l în relief.
  Cei doi artiști aparțin unui loc bine determinat din arta contemporană românească, iar acel loc poate fi ușor recognoscibil pentru că este amprentat cu efigia Scutaru.
(Raluca Băloiu; curator)

  Finisajul expoziției Forme empatice va avea loc vineri, 16 august, ora 17.00. În cadrul acestuia, Alex Buescu va susține un performance.

Raluca Băloiu,
Manager Galeria Galateea
(Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti)
tel:+40 21 317 38 14, mobil: +40 745 355 941

Program galerie: 
11.00 – 19.00 (luni), 12.00 – 20.00 (marţi-vineri), închis sâmbata şi duminica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu