duminică, 14 iulie 2013

Despre faptele lui Elisei




Muzeele Moldovei


Casa Muzeu Ioan Zlotea


satul Salcuta, raionul Caluseni, Republica Moldova


2010



   Părintele Ioan s-a născut la 14 iunie 1862, în comuna Sălcuţa, judeţul Tighina, primind la botez numele Elisei (de fapt, aşa şi-l cunoşteau mulţi consăteni de-ai săi). De la 14 ani proorocea şi prezicea ce va fi, sătenilor cărora li se rătăceau vitele le spunea când acestea se vor întoarce sau în ce loc să le găsească.


  Prima minune săvârşită de Elisei a avut loc în satul Căprioru, unde a vindecat un tânăr de o boală sufletească, apoi a vindecat mai mulţi bolnavi de orbie, pe cei paralizaţi îi punea pe picioare.    Venea la acest om lume din toată Basarabia, de peste Prut, foarte mulţi din Dobrogea şi el îi vindeca. A făcut foarte mult bine oamenilor, ajuta tuturor celor care se adresau după ajutor – putea să dea şi cămaşa de pe el.



  Muzeul va deveni încă o verigă a Inelului Spiritual Mateevici, deoarece Ioan Zlotea a fost un contemporan a lui Alexei Mateevici şi aici, la Sălcuţa, ca şi la Zaim, ei se întâlnesc în timp...
  În cămăruţele casei sunt şi câteva obiecte încă de pe timpurile când a trăit părintele Ioan Zlotea – candelele de la icoane la care el se ruga, oferite de nepotul acestuia Simion Zlotea şi icoana Mântuitorului din biserica din sat, unde venea la rugăciuni.



***Muzeele Moldovei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu