miercuri, 19 iunie 2013


Zilele Cetatii Muhlbach


Sebes

Prima editie, 21 - 23 iunie 2013




Afis Domnita Sebesului

   Primăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local Sebeş şi Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeş vor organiza în perioada 21 – 23.06.2013 prima ediţie
ZILELOR CETĂŢII MÜHLBACH. 
   După doi ani în care animaţia medievală a fost inclusă în programul general al Zilelor oraşului, a venit vremea ca istoriei acestei cetăți să îi fie dedicat un festival medieval autentic. Sebeşul a fost încă din primele veacuri ale mileniului trecut unul dintre oraşele-cetate importante ale Transilvaniei, inclus în rândul celor cărora saşii transilvăneni le spuneau Siebenburgen. În ultimele două decenii, fiecare dintre aceste oraşe şi-a așezat în stema proprie însemnele medievale ale cetăţii de odinioară, ca un semn al apartenenţei la o mare familie istorică europeană. 
   Istoria locală trebuie redescoperită şi de către publicul larg, cu atât mai mult cu cât ea nu şi-a găsit loc şi în manualele de istorie care să fie studiate în şcolile oraşului respectiv. Festivalurile medievale din marile oraşe din Transilvania s-au dovedit, în anii din urmă, adevărate porţi de intrare în istoria acestora, iar aderenţa publicului la acest gen a fost spectaculoasă. În special cea a publicului tânăr ! 
   ZILELE CETĂŢII MÜHLBACH 2013 vor oferi, pe parcursul a trei zile de program, spectacole de animaţie stradală medievală, un concurs extraordinar de tras cu arcul la ţintă, în curtea Muzeului Municipal Sebeş, în care vor evolua arcaşi iscusiţi din România şi din Ungaria, concerte de muzică medievală şi muzică clasică, dar şi un mare Târg medieval, în care vor fi puse în valoare şi meşteşuguri moştenite de la vechile bresle ale Sebeşului. 
  Între invitaţii la ZILELE CETĂŢII MÜHLBACH 2013 se numără Formaţiile de muzică medievală Truverii şi Bordo Sarkany, Formaţia de dansuri medievale NOSA, Trupele de animaţie cavalerească Silfr Haukr, Scutierii de Mϋhlbach, Eroii veacurilor apuse şi Trupa de animaţie cu foc Sirius, iar ca menestreli ai veacului XXI – trupa clujeană Desperado. 
  Binecuvântarea cavalerilor va fi făcută în seara de vineri, 21 iunie, în Biserica Evanghelică din Sebeş, unde orchestra simfonică COLLEGIUM MUSICUM KRONSTADT va aduce în faţa publicului piese de succes din repertoriul clasic universal, sub bagheta dirijorului Koichiro Kanno (Japonia). 
  Pentru iubitorii jocurilor de logică, sâmbătă şi duminică se vor desfăşura un curs de iniţiere şi un concurs de Carcassonne, joc de strategie medievală foarte popular în Europa. 
  Programul complet al ZILELOR CETĂŢII MÜHLBACH 2013 poate fi accesat pe site-ul www.cclbsebes.ro. - 
www.informatiadealba.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu