luni, 17 iunie 2013

Namaste India



Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Festivalul Culturii Indiene


Bucuresti


editia a V-a, 20 - 23 iunie 2013





  Centrul Cultural Rabindranath Tagore şi Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită la cea de-a V-a ediţie a festivalului Namaste India, în perioada 20-23 iunie 2013, la Bucureşti. Ca în fiecare an, vă încurajăm să vă apropiaţi de incredibila cultură a Indiei, să o descoperiţi prin spectacole de dans, muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat şi gastronomie.

8 spectacole de muzică și dans

  Pentru prima dată în România, muzică clasică indiană în stilul Khayal, în recitalul Garlands of Sounds susținut de Mahua Mukherjee (vocal) și Sanjay Kansa Banik (tabla), doi artiști recunoscuți la nivel internațional. Publicul se va putea familiariza și cu stilurile devoționale bhajan şi qawwali, interpretate de grupul Nirmal Bhakti.

  Instrumentele muzicii clasice indiene îi vor încânta pe ascultători și în cadrul Galei Namaste India, spectacol susținut de Centrul Cultural Tansen la Centrul Național de Artă Tinerimea Română, vineri, 21 iunie, ora 19:30. 

  Dansul indian, având o tradiţie neîntreruptă de peste 2000 de ani, se bucură de un loc aparte în cadrul festivalului. Invităm publicul român să descopere frumusețea, eleganța și grația dansului clasic prin intermediul a două spectacole în stilurile Kathak (India de Nord), cu Sharmila Sharma și Mohiniyattam (India de Sud), cu Brigitte Chataignier.

  Tot în pași de dans, spectacolele Despre oameni, natură, nimfe şi zei (Grupul Shakti), Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna (Centrul de Artă Euterpe) ne îndeamnă să pătrundem în lumea poveștilor mitologice și a legendelor milenare. Iar pentru fanii Bollywood, Laura Bogorodea (semifinalistă la emisiunile România Dansează și Românii au talent) a pregătit un spectacol dinamic și plin de culoare.

Târg cu artizanat și specialităţi culinare

  Muzeul Satului găzduieşte pe perioada festivalului un târg de produse tradiţionale şi specialităţi culinare, prin intermediul căruia vizitatorii vor avea ocazia să-şi completeze garderoba cu haine exotice (saree-uri, salwar kameez, kurta), accesorii şi bijuterii nemaipomenite, alături de obiecte decorative şi mirodenii.

6 lansări de carte

  În fiecare zi a festivalului vă oferim ocazia de a intra în contact cu oameni care au călătorit în India și care, întorși acasă, au pus pe hârtie gândurile lor cele mai intime. Lansările de carte culminează cu sesiuni de autografe și lecturi publice: India Darshan. 18.000 km de călătorii interioare de Iuliana Nălăţan, De la India la Indiile Africii de Daniela Țane, Namaste – roman de aventuri spirituale în Nepal de Sega

  La acestea se adaugă lansările unor scrieri filosofice, Esenţial în Advaita Vedanta de Daniela Badea și Prakarana Grantha, traducere din Sanskrită de Vlad Şovărel, precum și o întâlnire cu poeții naționali ai Indiei și României prin intermediul a trei cărți: Eminescu și Tagore de Amita Bhose, Bimala de Rabindranath Tagore și Avatarii Faraonului Tla de Mihai Eminescu.

Proiecții de filme și prezentări multimedia

   Pentru că în acest an sărbătorim 100 de ani de cinematografie indiană, participanții la festival pot viziona filmul Mother India (1957, în regia lui Mehboob Khan), nominalizat la Oscar, alături de alte patru pelicule, precum și prezentări multimedia care redau vizual impresii ale unor călători prin India și aspecte mai puțin cunoscute ale culturii indiene.

4 expoziții de fotografie

  Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Noi vă oferim patru expoziții foto, deschise pe toată durata festivalului, și mii de cuvinte pentru fiecare fotografie. Fotografii se vor afla alături de vizitatori și le vor putea oferi informații suplimentare despre fiecare fotografie expusă.

Ateliere, workshopuri, prezentări

   Lecțiile de limba Hindi, Sanscrită, Bengali; workshop-urile de muzică clasică; discuțiile despre artă, călătorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorării cu henna și aspectele culturale ale purtării sariului, alături de demonstrația de cricket și de prelegerile despre Eminescu și Tagore vor oferi publicului un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei. Pe toată durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.

Adresa: Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti,
www.muzeul-satului.ro

Ediția de anul acesta a festivalului culturii indiene se bucură de susținerea și participarea Incredible India.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu