marți, 4 iunie 2013


Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Exponatul lunii iunie


Galati


6 - 30 iunie 2013








   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în acest an, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea în perioada 6-30 iunie 2013, a unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei.
   Joi, 6 iunie 2013, ora 13.00, va fi vernisat la sediul din Str. Domnească, nr. 25, Exponatul lunii iunie: Mormantul nr. 7 din tumulul cu ringuri de piatra de la Tirighina Barbosi.
   În anul 1978, Ion T. Dragomir a descoperit în cadrul necropolei din imediata vecinătate a castrului roman de pe promotoriu Tirighina Bărboşi, un tumul cu ringuri concentrice din piatră în care au fost cercetate 16 morminte de incineraţie şi înhumaţie. Dintre acestea, cel mai important s-a dovedit a fi mormântul nr. 7, care prin bogatul său inventar atestă intensitatea procesului de romanizare a populaţiei autohtone în acest areal.
   Amforele romane, căţuia dacică şi prezenţa unei fibule din aur cu inscripţia "INN…” [INNOCENS] au determinat pe autorul descoperirii să considere că ne aflăm în faţa unui mormânt din secolul IV p.Chr., perioadă în care creştinismul se răspândea în Imperiul Roman.

Organizator Exponatul lunii iunie: muzeograf Costel Ilie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu