duminică, 9 iunie 2013

Corneliu Baba




Muzeul de Artă Tulcea


Artistul lunii 


iunie 2013




   Corneliu Baba s-a nascut in noiembrie 1906 la Craiova. A studiat pentru scurta vreme (1926) la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, dar nu a obtinut nicio diploma. Prima expozitie publica a sa a avut loc in 1934 la Baile Herculane. Anul urmator si-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza in Iasi, primind o diploma in Arte Frumoase in 1938. Tot la Iasi, a fost numit asistent al departamentului de pictura in 1939 si apoi profesor de pictura in 1946.
  Putin dupa debutul sau oficial la Salonul de Arta din Bucuresti cu o pictura numita Jucatorul de sah, a fost arestat si inchis pentru scurta vreme la inchisoarea Galata din Iasi. Anul urmator a fost suspendat fara explicatii din postul sau de la facultate si mutat de la Iasi la Bucuresti.
  Desi a avut o relatie nu prea usoara cu autoritatile comuniste, Baba a reusit sa se impuna ca un ilustrator si artist. In 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictura la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucuresti si a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Acum, problemele anterioare cu autoritatile comuniste par sa dispara. In urmatoarea decada, el si cu tablourile sale vor calatori in toata lumea participand la expozitii in locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena si New Delhi, culminand cu o expozitie personala avuta la Bruxelles in 1964. In 1962, guvernul roman ii va acorda titlul de Artistul poporului, anul urmator devenind membru corespondent al Academiei Romane, iar in 1964 va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.
Premiile si expozitiile au continuat sa se acumuleze, conducandu-l spre o expozitie personala la New York in 1970 si aducandu-i decoratia Steaua Rosie in 1971.
   Cu putin timp inainte de moartea sa in 1997, Baba si-a publicat memoriile sale, Notele unui artist din Europa de est. A primit, postum, Premiul de excelenta al Fundatiei Culturale Romane.
   Printre cele mai importate opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii sa-l compare cu Francisco Goya. In portretele sale a acordat o atentie deosebita mainilor, ca element cheie in caracterizarea personalitatii umane, exact ca Rembrandt si marii portretisti din scoala olandeza. Isi pregatea portretele, pe urmele maestrului sau Rembrandt, printr-un un numar urias de schite ale mainilor sau ochilor.
   Tabloul Autoportret din expozitia permanenta a Muzeului de Arta ne face cunostinta cu omul si artistul Corneliu Baba. Ne vorbeste fara sa ne vorbeasca, ne intreaba fara sa ne intrebe, este un mestesugar cu maini colturoase de taran prins in intregime in actul creatiei. Este perfect concentrat, fara urma de relaxare, angajat intr-o profunda discutie cu sine, cautand sa inteleaga, inchizitor si nemultumit. Fara amintiri si nostalgii ale trecutului, fara planuri de viitor, ESTE pur si simplu PREZENT, este actiune si viata.
***ICEM Tulcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu