luni, 3 iunie 2013

Festivalul Internațional de Film Despre Mediu și Oameni





 PELICAM


Tulcea


editia a II-a, 14 - 16 iunie 2013






Pe 15 iunie, la Casa Avramide, are loc un workshop de fotografie si film in conditii extreme sustinut de Keith Partridge (director de imagine BBC); 
totodata este prezentata si expozitia de fotografie a artistului Sorin Onisor.

Festivalul International de Film PELICAM editia a II-a 
aduce filme in premiera nationala si invitati straini:

KEITH PARTRIDGE, in prezent director de imagine pentru BBC, multi premiat pentru filmari in conditii extreme este invitatul special al celei de-a doua editii PELICAM IFF

12 filme de lungmetraj in premiera nationala – documentare, fictiune si animatie - din tari precum Germania, Franta, Norvegia, Danemarca, Polonia, Canada, 3 lungmetraje filmate in Romania si o sectiune speciala de scurtmetraje pot fi vizionate intre 14-16 iunie LA Tulcea.

• Concertele in aer liber cu ROBIN and THE BACKSTABBERS si SUIE PAPARUDE, proiectiile de film in aer liber, workshopurile de specialitate, dezbaterile cu invitati internationali si vernisajul de fotografie sunt evenimentele principale ale celor 3 zile din orasul de la malul Dunarii.

Pelicam International Film Festival, editia a II-a debuteaza anul acesta pe 14 iunie, la Tulcea cu un program artistic complex, fiind singurul festival de film din Romania avand ca tema principala mediul inconjurator si oamenii.
Timp de 3 zile, in Piata Civica si in Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiectii in aer liber si videoproiectii in premiera nationala a 15 filme de lungmetraj din tari precum Germania, Franta, Norvegia, Danemarca, Polonia, Elvetia, Canada si Anglia, filme premiate la alte festivaluri de renume si realizate de regizori celebri a caror cariera a fost premiata in cadrul festivalului international de film de la Berlin, Cannes sau chiar la Oscar. 
Printre numele sonore din cadrul PIFF 2013 se numara filmul norvegian din deschidere North of the Sun in regia lui Inge Wegge urmat de concertul celor de la Robin and The Backstabbers vineri 14 iunie si filmul La Soif du Monde in regia celebrului fotograf Yann-Arthus Bertrand, cunoscut la nivel mondial pentru cartea sa: Pamantul de pe cer si filmul sau Home. 
 Pelicam aduce si cel mai recent film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul Polluting paradise prezentat la Cannes in 2012. 
Pe data de 16 iunie in Piata Civica va avea loc ceremonia de inchidere si decernarea premiilor celei de-a doua editii a festivalului de film Pelicam urmate de concertul celor de la Suie Paparude.
Incluse intr-o proiectie speciala atat in Piata Civica cat si in Centrul Cultural Jean Bart sunt filmele care se vor proiecta in prezenta echipei aflate in Romania si anume: “More Than Honey, in regia lui Markus Imhoff, castigator al Ursului de Argint la Berlin IFF si nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain pentru celebra opera The Boat is Full, filmul Rosia Montana a Town on the Brink proiectat in prezenta regizorului de origine germana Fabian Daub, interesat de subiectul regiunii Rosia Montana aflat in dezbateri internationale, si filmul Tous Cobayes in regia lui Jean Paul Jaud cunoscut pentru celebrul documentar, Nos Enfants nous Accuseront".
Pelicam IFF 2013 aduce si o sectiune de scurtmetraje si trei filme incluse special in program pentru publicul tanar din Tulcea cat si proiectia filmului Botiza, avand ca tema principala viata oamenilor din satul maramuresean Botiza si activitatea lor, poveste prezentata la nivel mondial de catre regizorul Frédéric Gonseth.
Pe langa proiectiile de film si concertele in aer liber, a doua editie a festivalului international de film Pelicam include si o serie de dezbateri cu invitati speciali si workshopuri sustinute de profesionisti precum si vernisaj de fotografie cu lucrarile lui Sorin Onisor, expuse in cladirea muzeu a orasului Tulcea, Casa Avramide.
Keith Partridge, care in prezent lucreaza pentru postul international de televiziune BBC, premiat pentru peste 60 de productii de cinema si televiziune filmate in conditii extreme va sustine pentru prima oara in Romania un workshop pe data de 15 iunie, in cadrul celei de-a doua editii a festivalului de film Pelicam. Tot o ocazie unica pentru amatorii de film documentar si de noile tehnologii o reprezinta si workshopul sustinut de Stephane Siohan, realizatorul webdocumentarului Go ! Ukraine care va prezenta publicului metoda realizarii a unui documentar interactiv cu un impact puternic in mediul online.
Festivalul International de film Pelicam ofera ocazia publicului din Romania sa descopere activitatiile oamenilor din alte tari, abordarea lor fata de mediul inconjurator, respectul si pretuirea pentru natura in general. De ce ar trebui sa valorificam, sa protejam si sa dezvoltam mediul in care traim este foarte bine surprins si prezentat prin cea de-a 7-a arta, cinematografia, reprezentata prin filmele si activitatile conexe din cadrul celei de-a doua editii Pelicam IFF. 
Intrarea la toate evenimentele Pelicam IFF 2013 este gratuita.

Festivalul international de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Les Herbes Folles si, incepand cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu.
***Icem Tulcea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu