luni, 17 iunie 2013

Festivalul Cașcavalului



Comuna Brăduleț


ediția a II-a, 21 - 23 iunie 2013




Trei zile de gastronomie autentica, traditie si sarbatoare - Festivalul Cascavalului de Bradulet


Ce oferă Festivalul Cașcavalului de Brăduleț oaspeților săi ?

  Trei zile de evadare într-una dintre cele mai frumoase zone ale Văii de Nord a Argeșului, pe Valea Vâlsanului, acolo unde natura fabuloasă se întâlnește cu farmecul tradițiilor și cu valoarea obiectivelor istorice. În inima acestei oferte turistice se află Festivalul și vedeta sa principală: Cașcavalul de Brăduleț.


Vineri, 21 iunie – Festivalul debutează în inima comunei

  Vineri, în inima comunei, în satul Brăduleţ, debutează cea de-a doua ediţie a Festivalului Caşcavalului de Brăduleţ, o manifestare unică, emblematică pentru zona Văii Vâlsanului, un punct de reper în calendarul evenimentelor de tradiţie ale Argeşului. Prima zi a Festivalului se organizează în intervalul orar 15:00-22:00. 
  Bunătățile gastronomice specifice, în frunte cu renumitul cașcaval, vor reprezenta o permanentă invitație la o desfătare culinară cu produse proaspete și o incursiune expozițională în procesul meticulos, moștenit din străbuni, al preparării acestor delicii autentice românești. 
  Atelierele meșteșugarilor locali se deschid publicului dornic să redescopere frumusețea vechilor îndeletniciri, păstrate cu sfințenie de oamenii locului. 
  Ansambluri folclorice din județul Argeș și din patrimoniul cultural al localității vor întreține permanent atmosfera de sărbătoare, seara fiind încheiată de recitalul extraordinar al celebrului interpret Petrică Mâţu Stoian şi de un spectaculos foc de artificii.

Ce pot vizita turiștii în satul Brăduleț ?

  Ați atins vreodată un monument al naturii ? O puteți face în satul Brăduleț, acolo unde – în imediata vecinătate a locului de desfasurarea  festivalului – se află un astfel de monument, un nuc care are peste 350 de ani. Martor al istoriei, al spiritualității, al vremurilor trecute, protector al comunității pentru vremurile viitoare.
  Biserica Sfinții Trei Ierarhi - centrul spiritual al satului Brăduleț, ridicată pe ruinele unui edificiu religios construit de Constantin Brătianu, în vremurile în care numele familiei sale era unul și același cu numele localității. Actualul locaș uimește prin pictura interioară cu elemente deosebite, zugrăvite în culori vibrante, una dintre scene marcând vizitatorii și drept-credincioșii chiar de la intrare, așa cum este scena Judecăţii, asemănătoare celei de la Voroneţ.
   În curtea Bisericii se află unul dintre monumentele istorice ale Argeșului, o cruce de piatră datând din secolul al XVII-lea, ridicată acum sute de ani în apropierea movilei pe care stătea biserica Brătienilor.

Sâmbătă, 22 iunie - Satul Galeș devine leagănul Festivalului

  Galeș devine centrul evenimentului în ziua de sâmbătă, începând cu ora 12:00 până la ora 22:00.    
  Încărcat de istorie, vatră de tradiții, sat născut acum 500 de ani din  dorința ardelenilor de a trăi liberi, prin trecerea peste munți a oamenilor din Mărginimea Sibiului, satul Galeș intră în sărbătoare. 
   Miracole în lemn, icoane, troițe, piese de mobilier și instrumente muzicale specifice ies zi de zi, de generații, din mâinile meșterilor locali și sunt transmise mai departe copiilor, care le studiază în școală pentru a păstra nemuritoare îndeletnicirile specifice comunității. La festival, miracolele artei și tradiției pot fi descoperite pe viu, în atelierele create special pentru oaspeții evenimentului, ateliere în care nu doar sculptarea lemnului, ci şi multe alte daruri ale generațiilor trecute vor fi împărțite cu oaspeții așteptați cu drag. 
  Producătorii din Galeș sunt pe cât de numeroși, pe atât de mândri, iar – pentru Festival – oferta deliciilor va depăși oricare dintre așteptările iubitorilor de gastronomie tradițională.  Cașcavalul de Brăduleț își justifică celebritatea în standurile și pe mesele expozanților, iar brânza de burduf lângă ceaunul de mămăligă completează o propunere de evadare din urban adresată pentru ziua de sâmbătă tuturor argeșenilor și nu numai.
  Galeşul primeşte vizita reprezentanţilor localităţii elveţiene Onex, cu care comuna Brăduleţ este înfrăţită de peste 20 de ani, şi a  "fraţilor” de peste munţi, din localitatea sibiană Siliştea, unde găleşenii îşi au originile. De asemenea, sâmbătă, la Galeș, și-au anunțat prezența – pentru degustare și voie bună – reprezentanții autorităților publice județene și alți numeroși oaspeți. 
  Scena festivalului permite, prin prezenţa numeroaselor ansambluri folclorice județene și locale cu renume național, în frunte cu Orchestra Doina Argeșului și Ansamblul Dorul, transformarea evenimentului turistic într-o adevărată sărbătoare. Găleşenii şi oaspeţii comunei se vor putea delecta în finalul spectacolului cu recitalul îndrăgitei interprete argeşene Emilia Ghinescu şi cu foc de artificii.

Ce pot vizita turiștii în satul Galeș ?

  Muzeul Etnografic al Satului. Un reper pentru zestrea etnografică a județului, protectorul valorilor tradiționale și istorice locale, obiectiv turistic în care vizitatorii pot descoperi de la farmecul odăilor țărănești de altădată la curățenia bucătăriei tradiționale, de la frumusețea costumelor populare la pitorescul îndeletnicirilor tradiționale femeiești și bărbătești, de la istoria satului la palmaresul artiștilor săi.
  Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena, inima spiritualității din Galeș, cu muzeul ei organizat prin reasamblarea celei mai vechi case din sat, locul în care anual prinde viață un obicei unic în Argeș și anume Masa Împăcării, obicei în cadrul căruia toată suflarea satului și toți fiii plecați de acasă se reunesc de Paști și sărbătoresc împreună marea sărbătoare, lăsând la o parte toate supărările și regăsindu-și de fiecare dată originea de care găleșenii sunt cei mai mândri.

Duminică, 23 iunie – Brădetul vă invită la caşcaval

  De la ora 12:00 la ora 21:30, satul Brădet îi invită pe oaspeți la petrecere. Evadarea de weekend echivalează cu cel mai important eveniment turistic și de tradiție al acestei veri – Festivalul Cașcavalului de Brăduleț. 
  Atelierele meșteșugărești vor dezvălui artă și tradiție, de la țesutul la război și cusutul costumelor populare, la pictură de icoane și ouă încondeiate, de la arta realizării în lemn a țiterelor la infinita zestre de rețete străvechi a producătorilor de cașcaval. Oaspeții sunt întâmpinați cu deliciosul caşcaval, cu brânză telemea și bulz tradițional, cu vin rece și apă curată, cu multă voie bună și cu un spectacol de folcor autentic. 
  Numeroase ansambluri folclorice din județ vor aduce sărbătoarea în Brădet și în sufletul oaspeților săi, finalul Festivalului având-o ca invitată de Niculina Stoican.

Ce pot vizita turiștii în satul Brădet ?

  Cozia cea mică, biserica monument istoric Înălțarea Domnului, ctitorită din vremea lui Mircea cel Bătrân, cu tezaurul ei religios și istoric, cu elemente unice de arhitectură, pictură și patrimoniu și cu muzeul care adăpostește adevărate comori.
  Schitul Brădet, locaș aproape neomenesc ca poziționare și frumusețe, loc al miracolelor Sfântului Nectarie, acolo unde se află și parte din moaștele sfântului tămăduitor. Obiectiv religios de valoare din patrimoniul monahal al Argeșului.
  Stațiunea balneoclimaterică Brădet, celebră pentru curele cu ape minerale sodice, bicarbonate, sulfuroase, clorurate, iodurate, utilizate pentru tratarea unei game largi de afecțiuni (neuromotorii, posttraumatice, renale, hepato-biliare, digestive, endocrine), dar și a tot mai întâlnitelor stări de surmenaj fizic și intelectual și a asteniei.
  Valea Vâlsanului, fabuloasă și cu infinite posibilități de agrement. Cheile sălbatice, apele curate și repezi, pădurea verde, poienile care invită la camping, cascadele și speciile rare sunt doar câteva dintre atracțiile incontestabile ale uneia dintre cele mai frumoase zone ale Argeșului.   
  Valea Vâlsanului este singurul loc unde, conform studiilor, supravieţuieşte încă aspretele, pește care reprezintă un relict terţiar și totodată unicat mondial. Punct de plecare pentru numeroase trasee turistice și montane, loc de agrement pentru cei care iubesc enduro, mountain-bikingul, evadările pe ATV, plimbările în natură, campingul, pescuitul sau vânătoarea, Valea Vâlsanului își așteaptă oaspeții la Festivalul Cașcavalului de Brăduleț. În comuna Brăduleț și în zonă există numeroase oportunități de cazare și agrement.
***agpress.ro via Marius Nicolae Toader


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu