sâmbătă, 29 iunie 2013


Arta plastica contemporana romaneasca


Tabara Internationala de Pictura: 

Dunarea si Dobrogea Crestina


Manastirea Dervent


editia a VIII-a, 8 - 18 iulie 2013





Creatori din România, Grecia şi Egipt, la Dervent

   Tabăra Internaţională de Pictură „Dunărea şi Dobrogea Creştină” îşi deschide porţile pentru a opta oară, în aceleaşi locuri tainice, pline de spiritualitate şi păstrătoare de tradiţii de la Mănăstirea Dervent. 
   Spaţiu menit regăsirii interioare şi propice creaţiei artistice, Derventul îi va inspira, şi de această dată, pe mai mulţi pictori talentaţi din Constanţa şi Bucureşti, dar şi pe artiştii invitaţi din Grecia, Albania, Republica Moldova şi chiar din îndepărtatul Egipt. Aceştia îşi vor desăvârşi creaţiile pe durata celei de-a VIII-a ediţii a Taberei Dunărea şi Dobrogea Creştină, organizată în perioada 8 - 18 iulie de Mănăstirea Dervent, prin părintele stareţ Andrei Tudor, împreună cu criticul de artă Alice Dinculescu, din cadrul Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

  Participanţii la ediţia din 2013 a deja tradiţionalei manifestări, care se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului (IPS) dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sunt: 
Marcel Muntean - Cluj, Gheorghe Constantin - Constanţa, 
Eugenia Frigioiu - Constanţa, Lacme Ifrim - Constanţa, Gelu Costea - Bucureşti, 
Gelu Băndărică (părintele Efrem) - Constanţa, Vinald Gino - Albania, 
Dorina Scorocîrja - Republica Moldova, Catrin Bespaliuc - Republica Moldova, 
Iorgos Lazaridis - Grecia, Nikos Lambrino - Grecia, Panagiota - Grecia şi 
Wael Mories - Egipt.

  Potrivit monahului Efrem (Gelu Băndărică), pictor iconar şi muzeograf în cadrul Mănăstirii Dervent, tema ediţiei din acest an a taberei de creaţie este Peisaj la Dervent. 
 "Spaţiul sacru al mănăstirii, peisajele din î mprejurimi, arhitectura lăcaşului de cult, cât şi diferite ipostaze din viaţa monahală vor reprezenta, cu siguranţă, surse de inspiraţie pentru artişti”, a declarat acesta.
  Participanţii vor fi întâmpinaţi, la parterul muzeului Mănăstirii Dervent, de o expoziţie cuprinzând lucrări selectate din colecţia de artă contemporană a mănăstirii - o colecţie deja constituită.
  Conform programului, invitaţii vor sosi la Dervent pe 7 iulie, iar pe 8 iulie va avea loc deschiderea oficială a taberei, printr-o slujbă dedicată acestor evenimente, urmată de cuvântul de bun-venit al părintelui stareţ Andrei Tudor. La deschidere va vorbi şi criticul de artă Alice Dinculescu. Artiştii vor beneficia de un program lejer, putând lua parte la slujbele oficiate în cadrul mănăstirii, fapt care va contribui din plin la starea sufletească necesară actului de creaţie. 
***telegrafonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu