miercuri, 19 iunie 2013

Un nou look pentru Piața Unirii...




Agenția de Știri Bune


Reamenajarea Pieții Unirii, Oradea


18 iunie 2013







  Primăria Oradea a „dezvelit” pe 18 iunie look-ul pe care îl va avea Piața Unirii. Dacă veți spune că parcă s-a mai întâmplat o dată acest lucru, aveți dreptate ! Doar că, în urma aruncării la gunoi a proiectului inițial (și a sumei de 70.000 euro aferenți acelei munci de proiectare), a fost nevoie de planuri noi. Și de o echipă nouă. 
  Viceprimarul Mircea Mălan a mărturisit că a primit în custodie acest proiect de reamenajare a pieței centrale din Oradea și că, văzând proiectul deja realizat pe hârtie, și-a dat seama că e prea gri-cenușiu pentru o populație și așa destul de pesimistă. Totodată, Mălan spune că acel proiect era orice, dar nu unul care să se preteze pentru o piață publică și că acel plan "nu schimba aproape nimic din situația actuală”. 


  Se pare că a fost nevoie de o întâlnire între viceprimar și arhitectul Horea Gavriș de la București pentru ca noul proiect de reamenajare să ia naștere. După insistențe, specialistul a acceptat să se implice și a bătut palma cu Municipalitatea pentru o sumă de până în 15.000 euro, asta pentru ca să nu fie nevoie de o nouă licitație.
  Cu ajutorul unei echipe din care au făcut parte și designer-ul Marcel Schlesinger și arhitecții Șerban Sturza, Vlad Sturz Popescu și Demian Zsolt, Gavriș a repictat total Piața Unirii, dându-i valențe pro-pietonale și transformând locul într-un adevărat linving în aer liber, plin de culoare și prevăzut cu spații verzi gândite, pare-se, până la ultimul detaliu. 


  Dorind insulflarea de viață în această piață centrală și mergând pe ideea exploatării la maximum a unicității arhitectonice a urbei, arhitectul de origine clujeană a adus o serie de aspecte deosebite: scoaterea totală a circulației auto, transformarea unui spațiu din fața Palatului Vulturul Negru într-un platou pentru evenimente (care, iarna, va deveni patinoar), refacerea din piatră masivă a soclului statuii din piațeta actuală (unde se află statuia lui Mihai Viteazul și unde, foarte posibil, va fi instalat Regele Ferdinand), 4 fântâni arteziene și un obelisc cu un înger în vârf. Dacă, la prima vedere, acest monument nu are nicio logică, potrivit explicațiilor lui Mircea Mălan, obeliscul va funcționa ca un ceas solar, umbra acestuia urmân să arate ora. 


  Vicele își asumă partea de spațiu verde, care va necesita raderea a tot ceea ce există acum în Piața Unirii. Vor fi "plante valoroase, care să poată oferi tot anul o priveliște atractivă și care să nu obtureze clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, a povestit Mălan. 


   Extrem de încâtat de ideea de a ajuta la reconfigurarea unei părți importante a unui oraș pe care l-a admirat încă din facultate, arhitectul Horea Gavriș crede că Piața Unirii trebuie să aducă o plus valoare pentru municipiu și "un standard sub care să nu se mai coboare niciodată”. Adept al concepției cum că arhitectura trebuie să vină spre arhitect, Gavriș a văzut proiectul ca pe unul unificator al stilurilor existente acolo: de la baroc la art nouveau, trecând prin secession. Practic "va fi o replică orizontală a pereților Palatului Vulturul Negru”, spune arhitectul. 


   Întreaga zonă vizată va beneficia de un iluminat public aparte (cu 52 de corpuri special fabricate), de un iluminat arhiteectural (pentru copaci, obelisc, statuie și fântâni), de un sistem audio și de supraveghere video. 


  Valoarea totală a proiectului este de 4.261.026 euro, din care partea neeligibilă (suportată de Municipalitatea orădeană) se ridică la 550.000 euro. Restul sunt bani de la Uniunea Europeană.


  Va fi frumos, însă și cu costul unor schimbări majore în ceea ce privește circulația autovehiculelor. Viceprimarul Oradiei a explicat marți cum va arăta traficul după ce Piața Unirii se va transforma în zonă (aproape) exclusiv pietonală (cu excepția liniilor de tramvai care trec pe str. Independenței și pe lângă Biserica Sf. Ladislau și clădirea Primăriei). "Va exista un singur sens de circulație care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin fața Primăriei, prin fața Palatului Episcopal (greco-catolic), spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moșoiu), două benzi de circulație”, a declarat Mircea Mălan. În zonă va rămâne o stație taxi și vor fi amplasate rastele pentru biciclete. De asemenea, stațiile de autobuz vor fi mutate la marginea Pieții Unirii. În același timp, cei care se deplasează dinspre Universitate nu vor mai putea traversa cu mașina această parte din centrul Oradiei, ei urmând să vireze la stânga pe str. Traian Moșoiu, de unde vor putea ajunge la Podul Ferdinand via str. Independenței. Un alt aspect prefațat azi de viceprimar este dispariția din peisaj a parcărilor actuale.


   Noul proiect de reamenajare va fi pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 20 iunie. Aleșii orădenilor vor trebui să aprobe noile detalii aferente lucrărilor. Intenția Primăriei este să scoată cât mai rapid la licitație lucrarea, iar dacă nu vor fi contestații și totul decurge fără probleme, atunci noua Piață a Unirii din Oradea ar trebui să fie luată în primire de pietoni la sfârșitul anului 2014.
***bihorstiri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu