miercuri, 22 mai 2013

Trei scriitori vă citesc...


Tramvaiul 26


Iulian Tănase, Mihai Curtean, Cristina Nemerovschi


București


24 mai 2013





  Tramvaiul 26 şi Editura Herg Benet vă invită vineri, 24 mai, de la ora 19.30, la o întâlnire cu scriitorii Iulian Tănase, Mihai Curtean şi Cristina Nemerovschi, care vă vor oferi o lectură din cele mai recente apariţii editoriale ale lor – volumul de poezie Iubitafizica, romanele flux şi Nymphette_dark99.
   Evenimentul va avea loc la Tramvaiul 26, pe Strada Cercului nr. 6, Bucuresti.
   Ce au în comun cele trei cărţi ? Cei trei autori oferă perspective diferite asupra iubirii şi, în plus, au o plăcere greu de stăpânit în a inventa jocuri narative, modelând textul până când acesta devine un caleidoscop ce arată de fiecare dată o altă imagine. Cele trei cărţi, din care autorii ne vor citi câteva fragmente, au caracteristica de a-şi incita cititorul, dezvăluindu-i mult, dar nu totul.
   Iubitafizica este ştiinţa iubirilor imaginare. Toate iubirile şi iubitele imaginare sînt excepţii ce se supun, în tăcere, iubitafizicii. Adevărul care contează pentru iubitafizică este cel inventat, adevărul închipuit, adevărul visat, adevărul din flori.
  “Adept al unei oralităţi subliniate, poet exersat, îndrăgostit de literatură, autorul flux-ului are acea sensibilitate a artistului conştient de resursele oricărui călător aflat la începutul călătoriei. Nuvela se dezvoltă poematic, susţinută însă pe observaţii prozastice foarte bune şi pe o construcţie narativă care anunţă un romancier interesat de autenticism.” scrie prozatoarea Doina Ruşti, despre romanul lui Mihai Curtean, flux.
   Nymphette_dark99, cel de-al patrulea roman semnat de Cristina Nemerovschi, propune un portret al Lolitei de astăzi, un personaj deopotrivă carismatic şi controversat, care are toate şansele să devină un nou reper al feminităţii nonconformiste în redescoperire. 

Eveniment prezentat de Iulia Militaru

Despre autori:

   Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 în Moineşti (Bacău). A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti (1999) şi Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti (2010). A fost timp de 13 ani redactor la Academia Caţavencu (1997-2010). Este realizator programe la Radio Guerrilla (din 2004) şi redactor la revista Kamikaze (din 2010).
   Dintre volumele publicate: Îngerotica (1999); Poeme pentru orice eventualitate (2000); Iubitafizica (2002); Sora exactă (2003); Ochiul Exploziv (2006); Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu); Abisa (2007); Adora (2009); Cucamonga (2012); Oase migratoare (2012).
   În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei şi Vasile Leac), Wunderhorn, Heidelberg, 2009; şi Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), Éditions Le Coudrier, 2010 (Belgia).
  A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum (Editura Vinea/ICARE, 2002). Împreună cu Dan Stanciu şi Sebastian Reichman, coordonează publicaţia Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.
   În 2009 a primit, în Germania, Premiul Hubert Burda pentru tineri poeţi din Europa de Est. În 2011, un fragment din romanul său Oase migratoare (în curs de apariţie) a obţinut, în Austria, Premiul 1 la concursul literar 1+1+1=1 Trinitate, organizat de Kulturzentrum bei den Minoriten din Graz.
   În 2008 a fost visiting writer la International Writers Workshop, în Hong Kong. A participat cu lucrări la London International Festival of Surrealism, ediţiile 2007 şi 2008. Este prezent cu texte în reviste şi antologii din Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia.
   Iulian Tănase este căsătorit şi are doi copii: Adora şi Sacha.

   Mihai Curtean s-a născut la Sibiu, în 21 mai 1981. A absolvit Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr şi Facultatea de Jurnalistică a Universităţii Lucian Blaga, din acelaşi oraş.
   Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, redactor-şef al Editurii A.T.U. din Sibiu şi coordonator al colecţiilor Raftul de poezie şi Proză contemporană, la aceeaşi editură.
   A publicat în revistele Vatra, Tribuna, Dacia Literară, Convorbiri Literare, Poezia, Hyperion, Egophobia, Mişcarea Literară, Euphorion, Transilvania, Saeculum şi altele. Este prezent în mai multe antologii de poezie şi proză. 
   A publicat volumele de poezii: O foame de roşu, Editura Timpul, Iaşi, 2005 (Marele premiu la Concursul Naţional de Poezie – debut în volum – Aurel Dumitraşcu, ediţia a XII-a, Piatra-Neamţ, 2005), Jazz pentru moartea & co., Editura Vinea, Bucureşti, 2007, Camiku, Editura Brumar, Timişoara, 2009 (ediţia a doua, Editura A.T.U., Sibiu, 2010) şi 17, Editura A.T.U., Sibiu, 2012.
  Volumul de faţă, flux (Herg Benet, 2013) reprezintă debutul său în proză.

  Cristina Nemerovschi s-a născut la Bucureşti; a terminat Facultatea de Filosofie, un master tot de filosofie şi a urmat cursurile, ceva mai plictisitoare, ale Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice. A publicat proză pentru prima dată în revista Egophobia. 
   În noiembrie 2010, debutează cu romanul Sânge satanic, care este reeditat cateva luni mai târziu. Pe lângă entuziasmul cititorilor, care s-a concretizat in poezii, piese de teatru, visual art, muzică, toate inspirate de roman, Sânge satanic întâmpină reacţii amuzante, cum ar fi: “Cum o să mai iasa România vreodată din criză, când se publică astfel de cărţi, care-l fac pe Dumnezeu să-şi întoarcă faţa de la poporul nostru ?”, culminând cu o petiţie online, pentru interzicerea cărţii si cu ameninţări cu moartea, lansate către autoare, editură si, de asemenea, către personajele principale ale cărţii. Romanul a fost distins cu premiul Tiuk ! pentru debut, cu titlul Cartea anului 2011, nominalizare la titlul Cartea anului 2010, ales printre finaliştii Premiers Romans En Lecture.
  În 2012, publică alte două romane: Pervertirea şi Ani cu alcool şi sex. Pervertirea stârneşte si ea controverse inca de la inceput, lectura publică, de la târgul Bookfest 2012, fiind întreruptă de origanizatori, pe motiv că este prea indecentă şi şocantă. Ani cu alcool si sex este, în mare parte, in prequel al romanului Sânge satanic; cartea care va încheia trilogia este încă în lucru.
  În luna mai, îşi lansează cel de-al patrulea roman, Nymphette_dark99, în colectia Carţile Arven, a editurii Herg Benet. Tot din luna mai, este redactor-şef al revistei Radical Art.
  Este prezenta în antologiile Alerta de grad zero în proza scurtă românească actuală (coordonată de Igor Ursenco, aparută la Herg Benet, în 2011) şi Zombii – Cartea morţilor vii (editată de Mircea Pricajan, Millennium Books, 2013).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu