joi, 16 mai 2013

Serbarea Narciselor


Festivalul concurs Cultura pentru Cultura


Negrileasa, judetul Alba


19 mai 2013







Poiana Narciselor - Negrileasa sarbatoarea din luna mai

   Narcisa este o floare cu un parfum special, foarte puternic, care o diferentiaza de celelalte flori si probabil multi dintre voi stiti ca acest miros puternic i-a adus si numele, care provine din limba greaca, "narke" ceea ce inseamna narcotic, asadar narcisa este o floare periculoasa care te poate imbata cu misorul ei, dar totodata narcisa este floarea copiilor, a adolescentei si exprima prietenie, bucurie si chiar vacanta.
   Narcisele de la Negrileasa au o legenda speciala pe care o gasiti postata pe site la sectiunea corespunzatoare si formeaza o rezervatie naturala impresionanta in varful unui munte nu foarte inalt dar plin de farmec.
   In fiecare an, in duminica cea mai apropiata de 20 mai, in Poiana Narciselor din Negrileasa are loc o sarbatoare autohtona, unde localnici, turisti, trecatori sau curiosi se aduna, petrec la iarba verde si aduna buchete de flori in cinstea carora se petrec toate.
   Si anul acesta va fi unul special la Negrileasa, deoarece Primaria Bucium va incerca sa gazduiasaca pentru a doua oara concursul organizat de consiliul judetean Alba: Cultura pentru Cultura unde se vor intrece mai multe comune din zona in a-si prezenta cat mai bine obiceiurile si traditiile. Va fi un program special de muzica populara si totul va fi intr-un cadru organizat in Poiana Narciselor din Negrileasa. Am inteles ca vor fi prezente si televiziuni, ceea ce va ajuta ca acest frumos festival sa fie din ce in ce mai cunoscut.
   Poiana se afla la limita dintre Comunele Bucium si Mogos iar drumul de acces recomandat de noi este dinspre DN74 Alba-Abrud spre Comuna Bucium si de aici un singur drum duce spre Poiana; drumul este asfaltat pana la un anumit loc iar ultimii aproximativ 10 km sunt pietruiti si accesul se poate face cu orice masina !

Ce putem face la Negrileasa ?

  In Poiana exista un spatiu special amenajat unde cei care vor fi prezenti pot face un gratar la iarba verde, pot urmari spectacolul folcloric care va avea loc pe scena din mijlocul Poienii, pot practica sport in special fotbal, pot face drumetii in zonele incevinate, unde se afla si o mina foarte veche sau chiar locuri unde dacii si-au lasat amprenta, sau pot la cateva sute de metri departare admira frumoasele flori care impanzesc vazduhul, iar in limita bunului simt puteti chiar sa faceti si buchete care sa va aminteasca peste zile de Poaiana Narciselor de la Negrileasa. Peste toate acestea aerul curat, mirosul brad si mirosul imbatator de narcise merita toate eforturile unei astfel de calatorii pentru cei care au de gand sa fie prezenti la sarbatoare.
  De obicei sarbatoarea incepe de sambata cand tinerii si nu numai deja urca in poiana si petrec o noapte la cort si foc de tabara. Continua duminica pana inspre lasatul serii cand Poiana isi recapata linistea profunda pana anul viitor in aceasi perioada. 
   Asadar acestea sunt doar cateva motive pentru care merita sa petreceti doua zile in luna mai in Poiana Narciselor de la Negrileasa si cu siguranta va reprezenta o amintire de neuitat in albumul vieti pentru fiecare turist prezent si poate un loc unde o sa va reintoarceti an de an.
***www. muntii-apuseni.eu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu