duminică, 26 mai 2013



Se ne cunoastem si sa ne cinstim valorile romanesti


3M Premieaza Inovatia


noiembrie 2013





   Adesea ne plangem ca nu suntem respectati si apreciati suficient de catre celelalte popoare. In principal, punem acest lucru pe necunoasterea tarii noastre, a istoriei, bogatiilor si frumusetilor ei. 
   Suntem cunoscuti pentru sportivi faimosi ca Nadia Comaneci, Hagi, Nastase...Sau ca urmasi ai lui Dracula. Vrem sa nu mai fie confundata Capitala noastra cu...Budapesta si ne multumim cu putin fiind mandri de sintagma Romania, "tara cu cele mai frumoase femei."
    Ne plangem de superficialitatea caracterizarii ca natie si ca tara din partea strainilor...Dar oare CAT si CE facem noi, la nivel individual sau de institutii de stat si nu numai, pentru a schimba aceste perceptii ?
   Evident, sunt destui oameni, singuri sau in cadrul unor fundatii, sau chiar la nivel de Stat care se straduiesc, cu mai mult sau mai putin succes, sa fim cunoscuti peste hotare in adevarata noastra lumina; cu defecte dar si calitati, cu fapte nedemne dar si cu atatea si atatea realizari de care putem fi mandri. 
   Printre aceste demersuri se numara si cel al Companiei 3M, prezenta in Romania de 15 ani si care Pr3miaza Inovatia. Este o initiativa de toata lauda si trebuie apreciata ca atare. Veti gasi toate amanuntele despre aceasta companie, despre Gala de Premiere a Inovatiilor din noiembrie 2013, dar si despre inventatori romani si inventiile lor la adresa  premiileinovatiei.ro.
   Initial am vrut sa scriu cate ceva despre Raluca-Ioana van Staden, premiata in competitii internationale de inventica  pentru "un senzor care derermina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, oferind rezultatul in mai putin de sase minute". Am aprofundat cautarile pe net despre aceasta si am gasit mai multe articole in care se pune la indoiala functionarea practica a dispozitivului in cauza. Nu am gasit si vreo reactie lamuritoare din partea acestei doamne asa ca am renuntat la idee. Nu doresc in niciun fel sa trezesc sperante urmate de dezamagiri intr-un astfel de domeniu atat de sensibil, al granitei dintre viata si moarte. Consider ca si site-ul mai sus mentionat ar fi trebuit sa aduca unele lamuriri, pro sau contra , in acest caz.
    In randurile care urmeaza am sa va aduc in atentie voastra pe inventatorul Scaunului ejectabil, concis, cum este redat pe Wikipedia: 
    Anastase Dragomir (n. 1896 - d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației, cel mai cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil, care a fost brevetată la Paris, în 1930, de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu.
    Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parașute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile.


foto:allnumis.ro

    Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris-Orly, din apropierea Paris-ului, Franța, respectiv ulterior, în octombrie 1929, la aeroportul Băneasa, lângă București.
    În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui "cockpit catapultabil" la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930 (dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928, data depunerii cererii de brevetare - FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne (în limba română, Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).


foto: descopera.ro

Revenind la Campania  premiileinovatiei.ro., mai trebuie amintite si evenimentele care au avut recent loc la Cluj-Napoca (22 mai) si Iasi (23 mai),  Aici gasind toate detaliile.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu