joi, 9 mai 2013

Sărbătoarea Stufului



Comuna Sic, Județul Cluj


12 mai 2013






Foto: Gherla Info

   Asociaţia Ecotransilvania, în parteneriat cu Asociaţia Ecochoice, organizează pe data de 12 mai 2013 Sărbătoarea Stufului. Evenimentul va avea loc în comuna Sic, din judeţul Cluj şi va fi organizat sub forma unei sărbători câmpeneşti, programele special pregătite începând la ora 14.00.
   Sărbătoarea este dedicată localnicilor din comuna Sic şi localităţie învecinate, proprietarilor de terenuri din zona Bazinului Fizeşului şi turiştilor pasionaţi de rezervaţiile naturale, având ca scop principal atragerea atenţiei asupra importanţei protejării zonelor umede şi de stufăriş care se găsesc în împrejurimi. 
   Programul propus de organizatori debutează cu un traseu ghidat în rezervaţia Stufărişurile de la Sic, continuând cu un program de echitaţie pentru copii ce se va desfăşura pe terenul de sport local. Platoul central de lângă Primăria Sic va găzdui un târg de produse tradiţionale, o degustare de bunătăţi şi o expoziţie a atelierelor meşteşugarilor din zonă, toate acestea pe fundalul unui spectacol folcloric susţinut de mai multe ansambluri de dansatori şi interpreţi. 
   "Ne propunem ca prin intermediul acestei sărbători să transmitem o serie de mesaje cheie cu privire la conservarea biodiversităţii şi în mod special la protejarea stufărişului din zonă. Evenimentul va da participanţilor ocazia de a împărtăşi informaţii şi opinii, va contribui la creşterea sentimentului de apartenenţă la o comunitate specială şi la întârirea  identităţii zonei“ afirmă Luminiţa Holban, managerul de proiect.
   Acest eveniment face parte dintr-un proiect mai amplu: Managementul integrat, conservativ şi durabil al siturilor Natura 2000 din Bazinul Fizeşului, dezvoltat de către Asociaţia Ecotransilvania.    
   În valoare de 500.000 de euro, programul este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi vizează probleme ale degradării mediului în una dintre cele mai importante zone umede interioare din estul Europei - Bazinul Fizeşului. 
   "Sărbătoarea va fi organizată cu sprijinul autorităţilor locale şi al mediului de afaceri, şi se vor căuta şi alte surse de finanţare pentru organizarea ei, prin parteneriate ce vor funcţiona şi după terminarea proiectului, astfel încât evenimentul să devină unul anual“ adaugă Luminiţa Holban.
   Asociaţia Educaţional-Ecologică Ecotransilvania este o organizaţie non-profit înfiinţată în anul 2004 de un grup de tineri ecologi din Sighişoara, pasionaţi de ocrotirea valorilor naturale deosebite ale României – în special din interiorul arcului Carpatic. Echipa Ecotransilvania studiază impactul antropic asupra biodiversităţii şi, în special, relaţia dintre modurile de utilizare ale terenurilor şi diversitatea organismelor vegetale şi animale. Din martie 2011 asociaţiile Ecotransilvania şi Echochoice au în custodie cele peste 4600 de hectare ale ariilor naturale protejate din Bazinul Fizeşului.
***ftr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu