luni, 13 mai 2013

Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman


Expozitia: La Blouse Roumaine


New York, S.U.A.


17 mai - 17 iunie 2013










   Pe data de 17 mai 2013, ICR New York va vernisa expoziţia La Blouse Roumaine, prezentând publicului colecţia personală de costume populare a domnului inginer Cristian Florin Pascu, preşedintele Societăţii Române Creştine Dorul (fondată în 1903, în New York, sub numele iniţial de Clubul Naţional Român Carmen Sylva). 
   Evenimentul va avea loc în spaţiul Galeriei ICRNY şi va fi precedat de un colocviu la care vor lua cuvântul doamna dr. Doina Uricariu, director ICRNY, domnul dr. Eduard Andrei, curatorul expoziţiei, domnul Cristian Pascu, inginer şi domnul Theodor Damian preot, prof.univ.dr.
   Expoziţia reuneşte aproximativ 25 de piese de port popular românesc şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în imaginea publică sau privată a reginelor Elisabeta şi Maria, dar şi în plastica românească, preponderent din perioada interbelică. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent.   O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu ie românească, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii.
   Expoziţia va rămâne deschisă până la data de 17 iunie 2013 şi va putea fi vizitată prin programare la nr. de telefon 212-687-0180.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu