duminică, 26 mai 2013

Un dans vechi din Transilvania




Prezente romanesti peste hotare



Muzeul Casa Muresenilor Brasov 


ROMANA 


Schloss Potzneusiedl, Austria


25 mai 2013





   Pe 25 mai 2013, a avut loc la Schloss Potzneusiedl, Austria, evenimentul de promovare a dansului ROMANA (conferinta, vernisaj expozitie, demonstratie si curs interactiv de dans).   
  Alaturi de noi au fost reprezentanti ai corpului diplomatic de la Viena (Ambasada si Consulatul Romaniei, Ambasada Italiei), reprezentanti ai comunitatii locale si ai comunitatii romanesti. 
Le multumim tuturor.









Photo: Schloss Potzneusiedl. Sambata vom avea aici evenimentul "Romana - un dans vechi din Transilvania". Multumim familiei Eggermann pentru primirea calduroasa :)


  Dansul de societate Romana a fost inventat de academicianul Iacob Mureșianu în anul 1850 la Brașov și îmbină elemente ale dansurilor de coloană de la începutul secolului al XIX-lea cu elemente folclorice românești.
  ROMANA nu rămâne doar un dans al braşovenilor, el se dansează la toate balurile şi petrecerile româneşti din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana şi chiar în nordul Moldovei. La 1884, în numărul 9 al revistei Familia din Oradea sunt consemnate jocurile dansate la balul Reuniunii Române de Lectură din Timişoara: "Două capele muzicale au delectat publicul, una militară, alta civilă. Afară de jocurile: Ardeleana, Lugojana, Pe picior, Romana, muzica militară a mai cântat şi un cadril studiat anume pentru ocasiunea aceasta şi o polcă română, ambele piese fiind trimise de domnul Anton Brandner, dirigintele orchestrului orăşenesc din Braşov.”
   Numele de botez, ROMANA, i-a fost acordat suitei sale coregrafice, de către Iacob Mureşianu, cu ocazia reprezentării acesteia, la începutul anului 1850, în saloanele comerciantului braşovean Gheorghe Ioan, unchiul soţiei sale, Sevastia Nicolau. ROMANA, dans naţional de coloană, a fost alcătuit din cinci secţiuni, denumite figuri: Rosa, care reproduce jocul Ardeleana; Octavia, care înfăţişează o Haţegană, numită în unele părţi Joc de doi; Mureşana, bazată pe jocul bănăţean Pe picior; Augusta, reprezentată de o Învârtită; Nimfa şi mişcarea de final Amata, asemănătoare cu Braşoveanca. Numele de ROMANA reprezintă acronimul figurilor care compun dansul.
R osa
O ctavia
M ureşana
A ugusta
N imfa
A mata

   Muzeul Casa Mureşenilor Braşov a fost partener alături de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Casa de Cultură a municipiului Codlea în proiectul ROMANA pentru toţi – un dans istoric se întoarce în comunitate, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu