miercuri, 22 mai 2013

Prezente romanesti peste hotare


Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Pictori de azi la Balcic


Centrul Cultural National Palatul Balcic, Bulgaria


editia a XI-a, 18 - 22 mai 2013








   "Balcicul nu este doar o legendă, este o realitate", a afirmat, duminică seară (19 mai 2013), criticul de artă şi jurnalistul Marius Tiţa, la vernisajului expoziţiei unuia dintre cele mai importante proiecte private de artă contemporană românească, desfăşurat în Sufrageria Regală din cadrul Centrului Cultural Naţional Palatul Balcic.
   El şi-a exprimat speranţa că, pe viitor, Balcicul contemporan îşi va regăsi importanţa de odinioară.
  Aflată la a XI-a ediţie, dedicată anul acesta comemorării a 75 de ani de la moartea Reginei Maria, Pictori de azi la Balcic reprezintă încununarea taberei de pictură la care, în perioada 13-22 mai, au fost invitaţi, prin amabilitatea directorului Centrului, Ivelina Radilova, şapte artişti români şi doi din Bulgaria, alături de câţiva artişti fotografi.
   Au fost prezenţi la Balcic pentru a crea Horea Cucerzan, Vitalie Butescu, Corneliu Drăgan Târgovişte, Cornelia Victoria Dedu, Marilena Mântescu, Laurenţiu Midviki şi George Savu din România, Dimitar Velichkov şi Alek Aleksandrov din Bulgaria.
   "Încercăm să organizăm sub egida UNESCO acest parteneriat internaţional în care România să fie unul dintre participanţii şi organizatorii care dau viaţă unor evenimente de marcă din lume", a afirmat, la vernisaj, Daniela Popescu, preşedintele Federaţiei Cluburilor UNESCO din Europa şi America de Nord.
   Profesorul Nicolae Petrescu a rememorat spiritul Balcicului "înnobilat de Regina Maria", care s-a înconjurat de arhitecţi celebri şi de mari nume ale artei timpului dând locului o semnificaţie aparte prin încurajarea artelor - muzica (Sabin Drăgoi, Mihail Jora), dansul, literatura, arhitectura (Henriette Delavrancea) ca şi prin încurajarea iniţierii unor serii de conferinţe ale unor eminente personalităţi ale vremii.
   "Regina Maria nu a fost doar o mare regină, ci şi un mare om de cultură", a subliniat criticul de artă Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa.
   Ea a evidenţiat "naşterea Balcicului aulic", prin iniţierea în 1913 a coloniei de artă de aici, sub protecţia Reginei, relaţia suveranei cu Alexandru Szatmari, ca şi "Balcicul boem", Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Oscar Han, Iosif Iser, Gh. Petraşcu, Teodorescu Sion şi Ipolit Sârbulescu fiind tot atâtea nume evocate de Doina Păuleanu.
   "Balcicul revine în forţă în lumea simezelor, reînviind spiritul locului, prin fastul, asceza şi emoţia pe care le emană", a mai spus criticul de artă, elogiind "Balcicul solar" al lui Horia Cucerzan, "poezia locului" din lucrările lui Vitalie Butescu, "acuarelele lui Corneliu Drăgan, precise şi delicate", ca şi "construcţiile şi râvna" celorlalţi artişti care construiesc o atmosferă.
   Cu ocazia Nopţii Muzeelor, Elite Art Gallery a organizat o expoziţie în spaţiile expoziţionale ale Palatului de la Balcic cu lucrările realizate în cadrul taberei, o avanpremieră a vernisajului care va avea loc la Bucureşti, în perioada 20 iunie - 20 iulie, în cadrul Elite Art Gallery (Galeriile Municipiului Bucureşti).
   Deschisă între 18 şi 22 mai, expoziţia artiştilor români şi bulgari, care include lucrări de pictură, fotografii şi proiecţii video, surprinde picturalitatea şi încărcătura spirituală a acestui loc magic, plin de istorie, castelul Reginei Maria, vilele parcului regal, grădinile, argintiul ţărmului, cartierele tătărăşti.
   Elite Art Gallery va dona trei lucrări din colecţia ediţiei Centrului Cultural Naţional Palatul Balcic.
  Iniţiat în 2004, proiectul Pictori de azi la Balcic îşi propune să redescopere valenţele care au făcut din acest loc o temă legendară în istoria artei româneşti şi să plaseze acest subiect în creaţia contemporană.
   Peste 200 de artişti plastici au participat la taberele organizate în cadrul proiectului, cu peste 100 de expoziţii personale şi de grup, 15.000 de cataloage tipărite, peste 50.000 de vizitatori şi o impresionantă colecţie de "balcicuri"
   Printre artiştii care au colaborat cu galeria se numără Mihai Sârbulescu, Horea Paştina, Vitalie Butescu, Corneliu Drăgan-Târgovişte, Constantin Flondor, Marilena Murariu, Simion Crăciun, Mihail Gavril, Ion Drăghici, Virgil Parghel, Roman Tolici, Vasile Crăiţă-Mândra, Ilie Boca, Ana Petrovici, Gheorghe Zvarici, George Mircea, Horia Cucerzan, Marcel Lupşe.
   Prin tabere anuale de pictură, circuite culturale şi programe de mecenat, Elite Art Gallery promovează lucrări de artă modernă, realizate de artişti plastici tineri sau deja consacraţi, din România şi Europa. 
***AGERPRES via Marius Tita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu