miercuri, 15 mai 2013

Ziua si Noaptea Muzeelor



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


18 mai 2013



Ziua Internaţională a Muzeelor şi Noaptea Europeană a Muzeelor

    La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, sâmbătă, 18 mai 2013, de Ziua Internaţională a Muzeelor și de Noaptea Europeană a Muzeelor, expoziția permanentă și expozițiile temporare vor fi deschise, cu intrare liberă, în intervalul 10.00 – 20.00.
   În acest an, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor este Muzeele (memorie + creativitate) = progres social.
   În curte și la Clubul Țăranului, între orele 20.00 și 23.00, se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude aromâneşte. Se organizează expoziţie de fotografie veche, muzică, dansuri și bucate bine gătite.

Program:

10.00 – 20.00 Vizitarea expoziţiei permanente şi a expoziţiei ORAVITZAN, deschisă în sălile Irina Nicolau, Oaspeți și Foaier. Intrarea liberă.
10.00 – 23.00 Expoziţie de fotografie Aromânii. Trecutul prezent, la Sala Acvariu. Intrarea liberă.

  "Nu se va putea spune niciodată îndeajuns ce minunat prinos aduc în viaţa noastră naţională fraţii noştri aromâni, aşa de puţini la număr şi aşa de bogaţi în fapte, poate şi pentru că în ei e mai multă adevărată romanitate şi mai veche decât la noi." (Nicolae Iorga, Oameni care au fost).
   Cărvănari, crescători de animale sau luptători, aromânii sunt mai puţin cunoscuţi ca întemeietorii primului Imperiu român (sic!), dar au rămas în schimb în istoria Europei ca evergheţi, contribuind la edificarea unor importante monumente de arhitectură europeană, sau la finanțarea unor ample proiecte culturale. Începând cu secolul al XVIII-lea, aromânii au fost o prezenţă masivă în Europa, în calitate de armatoli, meşteşugari şi negustori.
   Pentru fotografie, aromânii au avut o veritabilă slăbiciune. Pozau în grupuri mari, aşezaţi conform ierarhiei sociale, îmbrăcaţi în costumul marcat de obiecte simbolice, pe fundalul de piatră al caselor de munte sau se lăsau imortalizaţi în timpul ocupaţiilor cotidiene.
   Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Ţăranului Român deţine o colecţie de 150 fotografii de la începutul secolului XX, care documentează vizual viaţa de fiecare zi, ca şi obiceiurile aromânilor din Balcani. Realizate de fraţii Milton şi Ianache Manakia, fotografiile vădesc o forţă estetică neobişnuită pentru nişte imagini documentare, dar care nu ştirbeşte cu nimic doza de autentic a informaţiei vizuale înregistrate.

10.00 – 24.00 Piața Țărănească, târg în Curtea interioară. Intrarea liberă.

Târgul de Sfinții Constantin și Elena


    În preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena vă așteptăm la Târgul de Constantin și Elena, organizat de Piața Țaraneasca, în curtea interioară a Muzeului Țăranului, de vineri 17 mai până duminica 19 mai 2013, între orele 10:00-18:00. Intrarea libera.

    Meșter(Esc)! pentru domniile voastre meșteri populari și artiști handmade din toate zonele țării, care vă vor încânta în aceste zile cu diverse obiecte: ceramică, obiecte din piele, mic mobilier pictat, oale, linguri, căuce și ibrice de alamă, ii și marame, cu scoarţe și cergi, cu icoane și pristolnice, bijuterii handmade, obiecte realizate din lână și croșetate, toate vă invită într-o lume aparte, a lucrușoarelor făcute cu îndemânare și mai ales cu mult drag ! În curtea interioară veți putea face o întoarcere în timp, printre obiectele de antichități (cufere, mobilier, tablouri, bijutieri, cărți, cărți poștale, pristolnice, ceramică, patefoane, etc.)

     Puteți degusta și târgui: telemea, urdă, caș afumat, brânză cu busuioc sau pătrunjel, brânză de burduf și în coajă de brad, pastramă delicioasă, cârnați și muschiuleț afumat, colaci și tot felul de cofeturi, miere ecologică, dulcețuri și zacuști, siropuri, suc de mere și țuică, Cozonac Bujor și Cozonac Domnesc, pâine în trei culori precum și alte delicii din Galați, Maramureș, Argeș, Dâmbovița, Botoșani, Suceava, Arad, Harghita.

   În perioada 17 – 19 mai, între orele 10:00 și 18:00, e prilej de tocmit și de stat la povești cu meșterii, de plimbat, de admirat și de târguit, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român!

   Detalii: 0735 441 304, 0735 441 303

16.30 – 17.30 Recital de cameră susţinut de Fonetic Quintet, la Sala Oaspeţi, în cadrul expoziţiei ORAVITZAN. Intrarea liberă.
   Fonetic Quintet a fost remarcat în anul 2002 de către scriitorul şi regizorul Petru Maier-Bianu la primul lor recital susţinut la Palatul Suţu din Bucureşti. Din acel moment ansamblul a susţinut numeroase recitaluri în diverse locaţii din ţară şi din străinătate fiind invitaţi de onoare în cadrul unor evenimente importante care au avut loc în Japonia, Franţa etc. Membrii ansamblului, Gabriela Petecilă – flaut, Ana Maria Radu – oboi, Bogdan Gugu – clarinet, Ionuţ Emil Mardare – fagot, Cristian Borca – corn, sunt tineri cu un palmares remarcabil, susţinând concerte pe scene cunoscute din străinătate alături de orchestre şi dirijori de prestigiu.

20.00 – 23.00 Muzică tradiţională cu Grupul vocal bărbătesc aromânesc Boatsea Pindului şi Taraful Ionel Tudorache, în Curtea interioară. Intrarea liberă.
   Grupul vocal bărbătesc Boatsea Pindului, condus de Vasile Anastase Topa a luat fiinţă în anul 2002 din dorinţa de a duce mai departe cântecul şi obiceiurile aromâneşti, precum şi portul tradiţional de peste 200 de ani. De la înfiinţare şi până în prezent grupul a participat la numeroase festivaluri şi simpozioane naţionale (Sighişoara, Săpânţa, Constanţa, Braşov, Timişoara etc.) şi internaţionale (Bulgaria, Serbia, Republica Macedonia).
   Taraful Ionel Tudorache este un taraf de restaurant care cântă muzică lăutărească de modă veche. Primaşul tarafului, Ionel Tudorache, este şi solist vocal. Instrumentele folosite de către lăutari sunt vioară, ţambal mic, acordeon şi contrabas. Taraful Ionel Tudorache a susţinut diferite concerte în ţară şi în străinătate, bucurandu-se de aprecieri de la muzicologi şi etnomuzicologi de renume. Iubitorii de muzică lăutărească din capitală îi pot asculta la Restaurantul Şarpele Roz.

20.00 – 23.00 Bucate tradiţionale aromâne pregătite de Ioana Corduneanu și Mihaela Bajdechi, la Clubul Ţăranului.

Parteneri: Societatea Culturală Aromână din București, Clubul Țăranului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu