marți, 7 mai 2013

Exponatul lunii



Muzeul Judetean Teleorman


Ordinul Steaua Republicii Populare Romane


Alexandria


1 - 31 mai 2013





   În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 31 mai 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman: ORDINUL STEAUA R.P.R. CLASA I, conferit lui Zaharia Stancu în anul 1968.
   Ordinul Steaua Republicii Populare Române, a fost înfiinţat pe 12 ianuarie 1948, decretul fiind publicat a doua zi în Monitorul Oficial nr. 10. Este primul ordin instituit de R.P.R. după abdicarea Regelui Mihai. A fost acordat militarilor, civililor şi cetăţenilor străini pentru merite deosebite în domeniul politic, social, ştiinţific sau cultural. Ordinul R.P.R. era cea mai înaltă distincţie a R.P.R. pentru merite cu caracter general.

   Ordinul Steaua Republicii Populare Române este organizat pe cinci clase. Clasa I este din metal aurit, cu briliante pe braţele stelei şi în jurul stemei, centrul fiind din email roşu. Clasa a II-a este identică, dar lipsesc briliantele de pe braţele stelei. Clasa a III-a este la fel cu a doua, numai că doar stema şi cununa de lauri sunt aurite, restul fiind din argint. Clasa a IV-a este complet din argint, fără briliante, şi cu email albastru în centru. Clasa a V-a este din argint, cu centrul din email roşu, stema fiind aurită.

   ORDINUL STEAUA R.P.R. CLASA I, ce face obiectul Exponatului Lunii, este confecţionat din metal aurit. El este alcătuit din trei elemente. Centrul este rotund şi conţine stema Republicii Populare Române pe un fond de email. Aceasta este înconjurată de un cerc de briliante, flancat de lauri. Din aceasta pornesc cinci mănunchiuri, fiecare având în partea centrală o linie de briliante. Lăţimea Ordinului este de 62 mm, iar înălţimea este de 55 mm.

Concursul Vino la Muzeu şi câştigă

Întrebare: Câte clase are Ordinul Steaua Republicii Populare Române ?
Răspunsurile sunt aşteptate pe adresa: Muzeul Judeţean Teleorman, str. 1848, nr. 1, Alexandria, 400033, sau la email: exponatul@yahoo.com, până la data de 22 mai a.c
Vă rugăm să menţionaţi numele şi prenumele, adresa şi un număr de telefon.
Premiul din luna mai constă într-un abonament la muzeu pentru perioada 1 iunie 2013- 31 mai 2014 şi volumul MOŞTENITORII SECURITĂŢII, autor Marius Oprea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu