vineri, 10 mai 2013

Descoperirea unor morminte din epoca bronzului



Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova


Ariceștii-Rahtivani


mai 2013





   La începutul lunii mai 2013 arheologii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova au cercetat pe raza localității Ariceștii-Rahtivani (Prahova), în regim preventiv, un tumul (movilă) din pământ ce avea înălțimea de 1,6 m și diametrul de aproximativ 50 m. Au fost descoperite 5 morminte de inhumație, dintre care trei conțineau resturi de la două sau chiar trei schelete, numărul total de indivizi înmormântați în această movilă fiind de 10. Defuncții erau așezați în poziție chircită lateral dreapta sau stânga, iar unul era depus dorsal cu picioarele strânse, ridicate și căzute pe o parte. 


  Mormântul primar era unul triplu, conținea scheletele a doi maturi împreună cu cel al unui copil, era înconjurat de un ring din pietre. Avea inventar format dintr-un vas, un colan de cupru și o piesă de podoabă ce pare a fi din lut. Un alt mormânt, secundar, avea în inventar un vas, iar în altul dublu (tot secundar), în apropierea craniului unui individ, probabil de sex feminin, au fost descoperite două inele de buclă din argint și câteva perle tubulare din cupru; în același complex funerar fiind identificate și depuneri de ocru roșu. 


   Două morminte nu aveau inventar, în unul dintre acestea a fost găsit totuși ocru roșu presărat în apropierea craniului. Ritul, ritualul și inventarul funerar marchează prezența în această movilă a unor mormintele aparțin perioadei timpurii a epocii bronzului, primele înmormântării având o vechime de aproximativ 5300-5000 de ani, iar ultimele probabil de 4800-4600 de ani. 
   Astfel de morminte au mai fost cercetate în ultimii ani pe raza localităților Blejoi, Păulești, Strejnicu sau Ariceștii-Rahtivani, iar în timpul celui de-al doilea război mondial în zona triajului gării orașului Ploiești. Ele aparțin unor comunităţi cu o mobilitate accentuată generată atât de paradigma socială, cât și o economie preponderent pastorală ce implica raportarea populațiilor respective cel mai probabil la ciclul anotimpurilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu