luni, 27 mai 2013

Caruselul infinit




Lansare de carte


Ileana Sabin Rathjen


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


30 mai 2013








  La eveniment vor participa: Acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, Zaira Samharadze, poetă, membră a Uniunii Scriitorilor, Alexandru Calciu, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor, Denise Theodoru, moderator, jurnalist RBC.
   “Am fost impresionat de gândirea profundă, cu rădăcini cosmice, care stă la baza poemului talentatei Ileana Sabin. Caruselul infinit se încadrează în viziunea mea asupra lumii în care cred cu tărie. De aici, evident, poemul are ‘drept de cetate’ în relaţia dintre om și cosmos, la care 
subscriu prin aceste rânduri.” (Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici, 2013)
   “Poemul Caruselul infinit este fără îndoială lucrarea mea de suflet. Particularitatea lui constă în faptul că l-am scris ‘dintr-o răsuflare’, în dupăamiaza zilei de 28 aprilie 2004. Au urmat, în timp, doar câteva completări și câteva minore ajustări. Este cu atât mai mare mulțumirea mea că, după o perioada de gestație de 9 ani, iată, există !” (Ileana Sabin, 2013)
   “Ceea ce este foarte important la Ileana Sabin este faptul că și în proză, și în poezie, ea are această îndemânare de a găsi cuvântul potrivit, de a nu strivi sub greutatea unui cuvânt banal o ideefrumoasă, adică are o delicatețe specific feminină.” (Tania Lovinescu, 2013)
   “Poemul Ilenei Sabin, Caruselul infinit, mă adâncește în antichitate dar în același timp mă ridică în feeria cerului. Autoarea înnoiește o expresie veche printr-o împerechere nebănuită. Uneori făurește cuvinte nemaiauzite, dar care poartă întipărirea actualității, a contemporaneității mileniului III. (…) Ileana Sabin este stăpână pe subiectul ales, de aceea nu-i lipsește nici expresia poetică, nici limpezimea compozitiei. Poeta nu rostește decât ceea ce este necesar, este iscusită și prevăzătoare în mânuirea cuvintelor. (…) La Ileana Sabin găsim contopite armonios romantismul sufletului cu riguarea educației prusace. Talentul îi pune în valoare atât maturitatea ancestrală cât și migrația mioritică; are o propensiune către universalitate.” (Laura V. Stoica, 2013)


   “Poemul Ilenei Sabin, Caruselul infinit, are ceva din muzica sferelor evocata de poeții renascentiști, pentru ca, poate, Pamantul are sfârșit, sau poate este o carapace de broască țestoasă de pe care putem aluneca într-un vid unde nu există timp și spațiu. Poate Pamântul ne cară prin spațiu nepăsător, sau poate îi este milă de noi, sau poate își bate joc de noi, iar planetele îi pun in scena, cu decoruri si personaje imateriale, un scenariu absurd, pentru ca, pană la urma, cel mai bine putem defini absurdul”. (Denise Theodoru, 2013)
   “În cărţile ei, în modul cel mai firesc ni se spun lucruri pe lângă care trecem zi de zi, fără să observăm atâtea lucruri nefireşti. (…) De aici, o întrebare care se află ascunsă chiar în titlul gândurilor de faţă: există o frumuseţe a firescului sau un firesc al frumuseţii ? Veţi găsi răspunsul în cărţile semnate de Ileana Sabin.” (Alexandru Calciu, 2013)
   Ileana Sabin, născută Harapcea, în București, la 12 iulie 1952, este căsătorită și are un fiu. A absolvit Liceul nr. 21 cu limbă de predare germană din Bucureşti, apoi Liceul D. Petrescu după care a urmat cursurile școlii de Specializare Postliceală în Comerţ Exterior și Secretariat, secția germană. A emigrat înainte de 1989 în R.F. Germania, a lucrat la firme din Freiburg i.Br. și Hamburg. A revenit după ‘89. A lucrat la Căminul-Spital Dr. Carl Wolff din Sibiu și la Editura Hora. Încurajată de scriitoarea Tania Lovinescu, publică volume de poezie, aforisme și eseuri. În decursul anilor a participat la emisiuni culturale și a acordat interviuri la Radio România Internațional, Radio România Cultural, Radio România Actualități, TVR Cultural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu