vineri, 24 mai 2013

Festa dei Popoli



Diaspora romana


Piazza San Giovanni, Roma, Italia


19 mai 2013





   Duminică, 19 mai, a avut loc la Roma cea de-a 22a ediţie a Festivalului intercultural Festa dei Popoli, organizat de Misionarii Scalabrinieni, Caritas Diocesana din Roma şi biroul Migrantes al Episcopiei catolice din capitala Italiei. Potrivit organizatorilor, la eveniment, care s-a desfăşurat în Piazza San Giovanni, au fost prezente peste 10.000 de persoane.


   Dintre cele peste 50 de standuri organizate în piaţa din centrul Romei, două au fost cele ale României: unul al comunităţii catolice şi unul comunităţii greco- catolice. "Este al patrulea an când organizăm sectorul dedicat României", ne-a declarat Valerica Stasisin, cea care a amenajat unul din cele două standuri împreună cu soţul ei, Ștefan, au sosit încă de la primele ore ale dimineţii pentru a pregăti totul, în aşteptarea vizitatorilor.


  Valerica şi Ştefan, originari din Piatra Neamţ, trăiesc de opt ani în Italia şi s-au ocupat singuri de amenajarea standului: "Nu a fost uşor. Am început să adunăm costume şi exponate încă de anul trecut. Am luat legătura cu români din biserică şi printre prieteni. Unii ne-au ajutat, ca în anii trecuţi. Astfel am adunat covoare tradiţionale şi costume populare din mai multe zone ale României: Neamţ, Bacău, Târnăveni şi câteva exponate din Muntenia. Alte costume le-am cumpărat noi. Am mai expus năframe din borangic, vechi de peste o sută de ani şi mileuri croşetate manual, vechi de 70 - 80 de ani. Cea mai mare bucurie a fost când am primit un covor ţesut manual, cadou. Cel care l-a donat ştia că va fi expus în fiecare an în standul României".


   Cei doi soţi sunt convinşi că s-ar fi putut face mai mult: "Unii ne-au întors spatele, după ce au promis că aduc măcar un costum. Anii trecuţi am mai avut pliante în limba italiană de la Biroul de turism al României, se terminau imediat. Anul acesta, nu am mai avut nimic. Ar fi bine ca statul român să se intereseze şi de astfel de evenimente, singuri nu putem face tot".
  Satisfacţia a venit odată cu vizitatorii: "Mulţi italieni şi alţi străini din comunităţile prezente ne-au trecut pragul. Cei mulţi întrebau cum sunt create exponatele şi dacă nu sunt de vânzare, alţii au vrut neapărat să facă poze în standul nostru".


  La ora 12:00, excelenţa sa Matteo Zuppi, episcop vicar, a celebrat Sfânta Liturghie. La prânz, vizitatorii au putut degusta produse gastronomice tipice. Voluntarii din partea comunităţii catolice de români şi din Republica Moldova au pregătit sute de sarmale şi plăcinte, care s-au epuizat în mai puţin de două ore. Spectacol de cinci ore Punctul culminant a fost spectacolul din faţa Bazilicii San Giovanni, care a durat peste cinci ore.
   Au urcat pe scenă reprezentanţi din peste 20 de comunităţi imigrante prezente în capitala Italiei. Pe scenă au evoluat şi numeroşi artişti români. Grupul Dor Călător şi Asociaţia Spirit Românesc au prezentat o suită de dansuri din Moldova, împreună cu tânăra Ana Maria Pârjolea. Apoi au evoluat reprezentanţii comunităţii greco-catolice româneşti, coordonaţi de părintele Serafim Vescan. Ansamblul de dansuri Măgura din Făgăraş a jucat Brâu de Făgăraş, Crihalma şi Haţegana din Transilvania. O altă voce tânără care s-a auzit pe scena festivalului a fost cea a Anei Maria Ciornoliuc.
   A urmat grupul Plai Mioritic cu o suită de dansuri din Ardeal şi solista Steluţa Floriştean (din partea Asociaţiei Europaeus), cu o melodie din Bucovina. Tot cu o suită de dansuri şi melodii tradiţionale româneşti s-a prezentat şi comunitatea din Republica Moldova, sub coordonarea Tatianei Ciobanu (Asociaţia Dacia) din Roma.
   "Nu este prima oară când suntem invitaţi la Festa dei Popoli. Anul trecut am prezentat dansuri din Moldova, iar acum am venit cu un program ardelenesc. Am pregătit suita de dansuri din luna februarie, iar costumele le-am creat chiar noi. Publicul, ca de fiecare dată, a fost excelent şi ne-a susţinut" ne-a spus Marina Bălasca, coordonatoarea grupului Plai Mioritic. 
   Românii prezenţi la festival au încins o horă, alături de reprezentanţi ai altor comunităţi: "Am dansat până m-au durut picioarele", a povestit Melania U., de 36 de ani. "Unii dintre artiştii români au coborât şi au încins hora alături de noi, în piaţă. A fost frumos să vezi tradiţiile româneşti aplaudate chiar şi de străini". 
   La sfârşitul programului susţinut de grupul Plai Mioritic şi Steluţa Floriştean, a urcat pe scenă şi primarul Romei, Gianni Alemanno, care a vorbit celor prezenţi. După intervenţia sa, primarul a vorbit şi s-a fotografiat cu reprezentanţii comunităţii de români.
 (Miruna Căjvăneanu; gazetaromaneasca.com).

Frumoasa participare romaneasca. Intr-adevar, statul roman trebuie sa gaseasca mijloacele pentru sprijinirea oricaror initiative de aceasta calitate. Indiferent de ratiunile religioase care ar putea influenta acest demers !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu