joi, 16 mai 2013

De 9 mai



Diaspora romana


Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare


Ambasada Romaniei, Atena, Grecia


12 mai 2013



Ziua Europei, Ziua Independenței României

Duminică 12 mai 2013 a avut loc la sediul Ambasadei României la Atena, spectacolul organizat de Comunitatea Română "Sfântul Ștefan cel Mare" în colaborare cu Ambasada României  în cinstea zilei de 9 Mai, zi cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței României și sfârșitul celui de-al  II - lea Război Mondial. 
La spectacol au participat alături de invitații  din partea Ambasadei României ,Domnul Răzvan JUNESCU Consilier, Însărcinat cu afaceri a.i. și Domnul  Grațian-Florin PÂRVU, Secretar I, Șeful Secției Consulare, români membri ai Comunității Române și simpatizanți ai acesteia.
La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaților a proclamat Independența de stat a României, deschizând drumul spre recunoașterea internațională a dreptului națiunii române de a-și decide singură soarta. Astfel, la 9 Mai  1877, Mihail Kogălniceanu declara în Parlament „că suntem  în stare de răzbel”, că suntem „dezlegați de legăturile noastre cu Înalta Poartă și prin urmare suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare.”
Câștigată prin jertfa ostașilor români , la Plevna, Sârdan, Vidin, Opanez, Grivița, Independența României, după aproape 5 secole de dominație otomană, a fost un imbold moral pentru înfăptuirea Marii Uniri.
La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale forțelor Națiunilor Unite, Germania nazistă a fost silită să capituleze necondiționat, astfel ca cel de-al II-lea Război Mondial declanșat de axa Berlin – Roma- Tokio, în anul 1939, a luat sfărșit în Europa.
La 9 Mai a fost delcarată ziua Europei, deorece în acestă zi , în anul 1950, s-a făcut primul pas pentru realizarea Uniiunii Europene.
În 1985, când proiectul construcției europene era deja conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de9 Mai să devină Ziua Europei. Ziua Europei este o sărbătoare anuală a pacii și unității în Europa.
Spectacolul a început în acordurile „Odei Bucuriei” a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene. Mesajul de început a fost adresat spectatorilor de către Domnul Razvan Junescu  însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Atena care a ținut să sublinieze importanța evenimentelor sărbătorite pentru noi românii. Deasemeni a ținut să felicite Comunitatea Română „Sfântul Ștefan cel Mare” pentru efortul depus la promovarea culturii și civilizației românești pe teritoriul Republicii Elene.
Dupa un scurt istoric al semnificaței zilei de 9 Mai au intrat în scenă elevii  Școlii Românești din Atena – cursuri de weekend din cadrul Comunității  „Sfântul Ștefan cel Mare”  îndrumați de doamnele profesoare Daniela Popa Popescu și Doina Bejan, care ne-au prezentat un program artistic ce a inclus cântece și poezii dedicate evenimentelor sărbătorite precum și o mică istorie a Uninunii Europene de astăzi : ce înseamnă Uniunea Europeana, țările membre, deviza, imnul , steagul etc. 
Ca de fiecare dată alaturi de noi, Denisa Tuhuț a interpretat , acompaniată de Formația Actual din Brașov condusă de domnul Constantin Tuhuț, melodia : „Doamne ocrotește pe români” și instrumental la pian „Carnaval de Venice” de Bach.
Spectacolul a fost  încheiat de către  membrii  Ansamblului Folcloric Tradiții al Comunității Romăne „Sfântul Ștefan cel Mare” care au prezentat o suită de dansuri populare românești.
Mulțumim Ambasadei României la Atena pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment important în viața noastră a românilor , mulțumim Formației Actual din Brașov  condusă de Domnul Constantin Tuhuț și nu în ultimul rând tuturor celor prezenți la spectacol în frumoasa și însorita duminică de mai.

   Duminică, 12 mai 2013, a avut loc la sediul Ambasadei României la Atena, spectacolul organizat de Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare în colaborare cu Ambasada României în cinstea zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificație: Ziua Europei, Ziua Independenței României și sfârșitul celui de-al II - lea Război Mondial.
   La spectacol au participat alături de invitații din partea Ambasadei României ,Domnul Răzvan Junescu Consilier, Însărcinat cu afaceri a.i. și Domnul Grațian-Florin Parvu, Secretar I, Șeful Secției Consulare, români membri ai Comunității Române și simpatizanți ai acesteia.
   Spectacolul a început în acordurile Odei Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, imnul Uniunii Europene. Mesajul de început a fost adresat spectatorilor de către Domnul Razvan Junescu însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Atena care a ținut să sublinieze importanța evenimentelor sărbătorite pentru noi românii. De asemenea a ținut să felicite Comunitatea Română Sfântul Ștefan cel Mare pentru efortul depus la promovarea culturii și civilizației românești pe teritoriul Republicii Elene.
   Dupa un scurt istoric al semnificaței zilei de 9 mai, au intrat în scenă elevii Școlii Românești din Atena – cursuri de weekend, din cadrul Comunității Sfântul Ștefan cel Mare, îndrumați de doamnele profesoare Daniela Popa Popescu și Doina Bejan care ne-au prezentat un program artistic ce a inclus cântece și poezii dedicate evenimentelor sărbătorite precum și o mică istorie a Uninunii Europene de astăzi : ce înseamnă Uniunea Europeana, țările membre, deviza, imnul , steagul etc.
   Ca de fiecare dată, alaturi de noi Denisa Tuhuț a interpretat , acompaniată de Formația Actual din Brașov condusă de domnul Constantin Tuhuț, melodia : Doamne ocrotește pe români și instrumental la pian Carnaval de Venice de Bach.
   Spectacolul a fost încheiat de către membrii Ansamblului Folcloric Tradiții al Comunității Romăne Sfântul Ștefan cel Mare care au prezentat o suită de dansuri populare românești.
   Mulțumim Ambasadei României la Atena pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment important în viața noastră a românilor , mulțumim Formației Actual din Brașov condusă de Domnul Constantin Tuhuț și nu în ultimul rând tuturor celor prezenți la spectacol în frumoasa și însorita duminică de mai.

Un comentariu: