marți, 28 mai 2013

Cercul Literar de la Sibiu



Cafeneau critică


Club A, București


ediția a 101-a, 29 mai 2013




Cercul Literar de la Sibiu, la 70 de ani de la publicarea manifestului grupării

  Pe 13 mai 1943 apărea în ziarul Viața scrisoarea deschisă a unui grup de tineri intelectuali ardeleni adresată criticului bucureștean, modernist și europeist E. Lovinescu, text cu valoare de manifest al grupării care avea să rămînă în istoria literaturii române sub denumirea de Cerc Literar de la Sibiu (manifestul, redactat de I. Negoiţescu, a fost semnat, în numele întregului grup, cu pseudonimul Damian Silvestru). 
  După 70 de ani, Cafeneaua critică propune o discuţie despre ceea ce a devenit între timp una dintre cele mai importante grupări din întreaga istorie a literaturii române. 
  Alte puncte de pornire: numeroasele ediţii recente de scrieri ale "cerchiştilor” Ştefan Aug. Doinaş, Radu Stanca, I. Negoiţescu, Cornel Regman, Ion D. Sîrbu, Ioanichie Olteanu, Wolf von Aichelburg ş.a., precum şi o serie de studii, grupaje de revistă sau numere speciale consacrate Cercului Literar. 
   De asemenea, se împlinesc în 2013 10 ani de la demararea proiectului european de alcătuire a Arhivei naţionale şi europene a Cercului Literar de la Sibiu, sub egida Fundaţiei Culturale Secolul 21.
Invitaţi: 

Zorina Regman, Alina Ledeanu, Ion Vartic, 
Emil Hurezeanu, Ioan Cristescu.

Amfitrion: 

Ion Bogdan Lefter.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu